Eko odmaralište koje nećete htjeti da napustite

0

Eko odmarališta pod nazivom Habitas napravljena su na više lokacija, a grupi Habitas cilj je društveni pokret na mjestima u kojima živimo, radimo i na koja putujemo. Stoga Habitas gradi i aktivira područja širom svijeta, uključujući hotele, klubove, osniva razne organizacije kako bi povezali ljude i stvorili veličanstvena iskustva.

Jedno od tih ekoloških odmorališta nalazi se između džungle i Karipskog mora, u meksičkom gradu Tulum. Gusto zelenilo okružuje hotel koji je usmjeren na wellness, hranu i muziku, izgrađen isključivo od lokalnih ekoloških materijala i u saradnji s lokalnim majstorima i umjetnicima.

habitas-tulum-architecture-interiors-hotel-mexico_dezeen_2364_col_19-191x191Habitas Tulum napravljen je na povišenim platformama kako bi minimalno uticao na okoliš u kojem se nalazi. Smještaj je napravljen ručno od lokalnog drveta i tekstila, a svaka soba ima svoj privatni vanjski tuš od kišnice. Posebna staza vodi do svake od ukupno 32 sobe, glavne zgrade hotela s restoranom, wellnessa, bazena ili privatne plaže.

Svakog gosta u sobi će dočekati kućni ogrtač i ručno pravljena kozmetika od kokosa, avokada i meda. Pet soba je do okeana, a 17 ih je smješteno u džungli. Osim toga u ponudi su otvoreno kino i prostor za koncerte, bicikli te razni programi poput joge, muzičkih performansa, koncerata itd.

Tulum je smješten oko 130 kilometara od Cancuna, a ovdje je i jedinstveno arheološko nalazište, jedan od posljednjih gradova koje su izgradili i u kojem su živjeli Maje, a datira iz 13. stoljeća. Blizu su i nevjerojatne pećine te odlična mjesta za ronjenje.

Habitas su osnovali Oliver Ripley, Kfir Levy i Eduardo Castillo, a osim u Meksiku, hoteli su izgrađeni i na Baliju, Malibuu, u Namibiji te Avivi. Osim što se bave ekskluzivnim ekološkim turizmom, osnivači imaju i svoju neprofitnu organizaciju, Habitas Rise, u sklopu koje sarađuju s izbjeglicama iz Afrike u izgradnji nastambi.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.