Egipat: Otkrivena drevna radionica za mumifikaciju

0

Arheolozi su izvijestili o detaljima jame za sahrane i radionice za mumifikaciju koji datiraju od prije više od 2.500 godina, a koje su otkrili 30 metara ispod zemlje, u blizini čuvenih piramida i drevnog groblja južno od Kaira.

U radionici za mumifikaciju pronađeno je skrovište sa sredstvima za balzamovanje, za koje arheolozi vjeruju da će otkriti više o uljima koja su upotrebljavana u procesu mumifikacije.

Najnovije otkriće datira iz perioda od 664. do 404. godine prije nove ere, a na tom mjestu su iskopavanja posljednji put sprovedena prije više od 100 godina, odnosno 1900. godine.

Unutar jame, duboke 30 metara, pronađeno je više mumija, drvenih kovčega i sarkofaga. U jami se nalaze komore za sahranjivanje ukopane u stijeni, duž dva hodnika.

Jama za sahrane prvobitno je otkrivena u aprilu, sa 35 mumija i kamenim sarkofazima. Među pronađenim artefaktima su pozlaćeno-srebrna maska mumije, dijelovi sanduka za mumije, cilindrični ćupovi i glinene posude, a mnogi od njih će biti izloženi u Velikom egipatskom muzeju, čija je izgradnja u toku, a koji će biti otvoren kasnije ove godine.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.