Efekti liječenja astme i kašlja uz guščju mast

0

Jedan od najefikasnijih lijekova iz narodne medicine protiv bolesti disajnih puteva svakako je guščja mast.

Guščja mast je potpuno prirodno sredstvo protiv kašlja, bronhitisa i astme, a koristi se generacijama. Sve češću primjenu pronalazi i u modernoj medicini, u obliku preparata.

Guščiju mast prepoznaćete po karakterističnom mirisu i žutoj boji. Prava domaća guščija mast se lako razmazuje i topi na sobnoj temperaturi.

Kada se topi, postaje „ikrasta“ i ima jedinstven ukus. Dobija se topljenjem sala guske na tihoj vatri. Najnovija istraživanja pokazuju da je veoma bogata omega 3 masnim kiselinama što ovu mast čini veoma zdravom.

Veoma kvalitetnu guščiju mast dobićete od gusana, i to onih koji se kolju na jesen. Razlog tome leži u pripremi gusana za zimu, s obzirom da bi salo trebalo da ga čuva od hladnoće. Ženke i zimi nose jaja, pa je količina njihove masti manja. U svakom slučaju, čak i ako ne znate da li je mast od ženke ili mužjaka ove životinje, to neće smanjiti efikasnost na liječenje pluća i  bronhija.

Guske su uzgajane još u Starom Egiptu, još 2 i po milenijuma prije naše ere. Iz Starog Egipta, uzgoj se širi na Mediteran, a od 7. vijeka možemo govoriti da se gaje namjenski kako bi se koristilo njihovo meso, mast i perje. Gajenje gusaka se dalje širi na Evropu, a konkretna upotreba guščije masti kao lijeka počinje od 20. vijeka.

Tridesetih i četrdesetih godina guščiji loj se koristi za lečenje bolesti disajnih puteva, poput bronhitisa i kašlja. Mast se mazala na grudi, za liječenje kašlja i leđa, kako bi se olakšao bol.

Danas se guščija mast koristi u mnogim svjetskim kuhinjama, jer jelima daje sočan i izdašan ukus. Primjenjuje se kao lijek, a sve češće se koristi i u kozmetici.

Kako djeluje kod astme

Mast djeluje tako što rastvara sluz nagomilanu u bronhijama i podstiče da se iskašljavanjem izbaci iz organizma. Olakšava disanje, liječi i teže oblike bronhitisa, a naročito se primjenjuje kod djece astmatičara.

Guščija mast primjenjuje se spolja, kao oblog ili se može jesti. Dio ljekovitih materija se absorbuje preko kože, kada koristite obloge, a veliki udio ima i toplota koja se pritom stvara. To razara nagomilani sekret i omogućava da vazduh prođe kroz bronhije bez smetnji.

Primjenu nalazi i u liječenju kože, jer pomaže koži da se regeneriše i štiti je od spoljnih uticaja.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.