Edinburg: Popularni sat koji uvijek pokazuje pogrešno vrijeme sa razlogom

0

Kad stignete u Edinburg neke stvari su zagarantovane – obilazak bajkovitog gotičkog kraljevskog dvorca, divljenje baštama, ulicama i pabovima. Ipak, postoji još nešto u škotskoj prestonici, a to je ulica Princes, glavna gradska magistrala koja ide od istoka na zapad, pridružujući se Lejtu na zapadnom kraju. Tu ćete shvatiti i da je vrijeme na satu na vrhu hotela Balmoral uvijek pogrešno. I to za tri minuta, da budemo precizni.

Iako je priča o satu legendarna u Edinburgu, oni koji prvi put posjećuju grad zapitaće se zašto ovaj sat uvijek žuri. Toranj je visok 58 metara i postavljen u samom centru grada, tačnije na granici starog i novog grada, gdje su stacionirane gotovo sve poslovne zgrade, ali i život.

Nije slučajno to što sat pokazuje pogrešno vrijeme. Naime, sve je počelo 1902. druge godine kada su hotel i toranj gledali na željezničku stanicu Waverley. Baš kao što su vratari u crvenim jaknama dočekivali goste sa voza, sprovodili ih na stanicu, tako su vlasnici kompanije North British Railway željeli da se uvjere da njihovi putnici ne propuste svoje vozove.

Dajući tri dodatna minuta, smatrali su, putnici će imati više vremena da kupe svoje karte i smjeste svoj prtljag prije nego što šef stanice pištaljkom objavi da je vrijeme za polazak. Ovaj sat se i danas smatra jedinim pogrešnim satom na svijetu zahvaljujući kojem grad funkcioniše na vrijeme.

Da sat nije u pravu svaki dan u godini nije tehnički istinito. Njegovo vrijeme je rastegnuto kako bi se prilagodio godišnjim događajima. Na primjer, tokom novogodišnje večeri inženjer se penje na vrh i podešava sat tako da ispravi grešku u vremenu.

Dok je sat ostao pouzdano netačan tokom proteklog vijeka, hotel se preselio. Nakon Drugog svjetskog rata i nacionalizacije britanskih željeznica iz 1948. godine, zlatno doba vozova na paru je završeno, pa tako i era uspješnog poslovanja ovog hotela u vlasništvu željeznice. Hotel je tek 1990. godine postao The Balmoral, a uslijedila su dva renoviranja i promjena vlasništva, ali sat je ostao netaknut.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.