Džana Kapić – studentica medicine na uglednoj Univerzitetskoj klinici u Italiji

0

Džana Kapić je mlada sarajka, diplomirana psihologinja i studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Iako veoma mlada uspjela je ostvariti značajne rezultate u svom školovanju, a trenutno se nalazi u Italiji gdje usavršava svoje znanje iz oblasti medicine.

Džana je jedina studentica iz Bosne i Hercegovine koja je dobila mogućnost da provede mjesec dana u Sassariju, univerzitetskom gradu na Sardiniji, a u sklopu razmjene studenata preko Međunarodne federacije asocijacije studenata medicine – IFMSA odnosno za Sarajevo studentsko udruženje Bohemsa.

“Izabrala sam oblast ginekologije jer sam diplomirana psihologinja i moj završni rad na studiju psihologije bio je ‘Utjecaj postporođajne depresije na zdravlje majke’. Ovim sam htjela da vidim i drugu stranu te priče pored psihološkog aspekta. Moj trenutni mentor je dr. Capobianco Giampiero i nadam se da ću uspjeti naučiti što više.” – ističe Džana.

Ono što mi je svakako zainteresovalo pažnju jeste činjenica da je ovdje umjetna oplodnja besplatna do 40. godine starosti, pa samim tim je vrlo česta pojava i upravo ginekologiju čini aktivnim područjem interesovanja. Također zakonski nije regulisan prirodni put porođaja, ostavljeno je na izbor pacijentu, tako da su porodi na carski rez također veoma česti.” – dodaje Džana koja se tamo nalazi zajedno sa kolegama iz Brazila, Španije, Libanona, Bugarske, Omana, Slovačke, Rumunije, Francuske, Mađarske, Italije i Islanda.

Sam proces odabira jeste prijavljivanje na fakultetima, odabir zemlje u koju student želi ići nakon čega se vrši selekcija, a oni najsretniji mogu u konačnici izabrati grad u kojem bi voljeli provesti usavršavanje.

Džana Kapić na Univerzitetskoj klinici u Italiji

Džana Kapić na Univerzitetskoj klinici u Italiji

“Preporučila bih svim kolegama da probaju ovaj način stručnog usavršavanja. Iskustvo je nevjerovatno. Pored rada i upoznavanja medicinskih disciplina, imamo priliku upoznati i druge kulture, tradicije, drugačiji način života.” – govori Džana Kapić i dodaje kako u sklopu razmjene imaju i internacionalnu večeru gdje svi mogu prezentovati tradicionalnu kuhinju, karakterističnu hranu i piće iz svojih zemalja.

(Zdravi portal)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.