ĐUMBIR: Začin koji trenutačno ublažava glavobolju i migrenu

0

Kod različitih tipova glavobolje pomažu različite metode. Ponekad je od koristi, npr., masaža glave, ponekad tople ili hladne obloge, a nekad opuštanje ili relaksacija. Kod nekih glavobolja pomažu i eterična ulja, primjerice ulje ružmarina i ulje majčine dušice, a kod nekih jednostavno – hidratacija.

Poznato je, naime, da glavobolja često nastaje zbog dehidracije organizma.  No, jedno je sigurno: ako u slučaju glavobolje i migrene posegnete za provjereno dobrim i moćnim đumbirom, osjetit ćete trenutačno olakšanje.

Kako djeluje moćni korijen?

Ginger  on wooden tableĐumbir sadrži više od dvjesto korisnih tvari, od kojih se većina nalazi u njegovim uljima. Ovaj moćni, egzotični korijen, koji možete uzgojiti i kod kuće, djeluje tako da blokira prostaglandine. Riječ je o hormonima koji dovode do mišićnih kontrakcija, koji onda rezultiraju i pojavom glavobolje. Također, ima snažna protuupalna svojstva pa smanjuje upalne procese u organizmu.

Prema ayurvedi, glavobolja može nastati zbog poremećaja u probavnom sistemu. S obzirom na to da đumbir izvrsno potiče probavu, smiruje želudac i usto sprečava povraćanje, nimalo ne čudi da se upravo ovaj korijen često preporučuje kao prirodni lijek za glavobolju.

Ublažava migrenu te sprečava napadaje

Istraživanja su pokazala da đumbir ne samo da ublažava migrenu nego je čak može i spriječiti. U studiji koja je provedena još 90-ih godina 20. stoljeća sudjelovao je pacijent koji je patio od migrena. Kod prvih simptoma migrene, on bi odmah uzeo 500-600 mg đumbira u prahu pomiješanog s vodom i u roku od pola sata migrena bi potpuno nestala, odnosno ne bi ni došlo do napada.

Studija koja je provedena 2014., a u koju je bilo uključeno stotinu pacijenata, pokazala je da je đumbir jednako djelotvoran kao i sumatriptan, jedan od najprodavanijih lijekova za migrenu. No, dobra je vijest i ta da ćete osim migrene izbjeći i nuspojave!

Minimalne doze kod migrene:

  • 250 mg đumbira u prahu (1/8 kašičice)
  • 1/4 kašičice naribanog svježeg đumbira

Navedene doze su dovoljne da spriječite napad migrene. Čim osjetite prve simptome migrene, jednostavno pomiješajte đumbir s toplom vodom i popijte.

 *** 3 NAČINA PRIMJENE ĐUMBIRA KOD GLAVOBOLJE ***

1. Čaj od đumbira

Naribajte malo svježeg đumbira (oko pola kašičice ili cijelu) u vruću vodu. Poklopite i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Popijte dok je toplo. Po želji možete i pojesti komadiće đumbira, koji peckaju i žare u grlu, ali će goditi i vašem probavnom sistemu.

2. Inhalacija đumbirom

Ako baš niste ljubitelj okusa đumbira, dobro će vam doći inhalacija, odnosno udisanje njegove pare. U lonac vruće vode dodajte naribani komad svježeg đumbira ili jednu kašiku đumbira u prahu. Nagnite lice nad lonac, pokrijte glavu peškirom te udišite paru. Ovo će vam u momentu olakšati bolove.

3. Pasta od đumbira

Imate li kod kuće đumbira u prahu, uzmite kašičicu-dvije, malo razmutite toplom vodom tako da dobijete pastu. Namažite na područje čela i sljepoočnice (pazite da vam pasta ne dospije u oči). Kada nanesete pastu, lezite u zamračenu prostoriju i ostanite dok ne osjetite olakšanje. Duboko dišite. Potom isperite pastu s čela.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.