Dr. Talović: Šta je visceralna manipulacija i kako se odnosi na dno zdjelice?

0

Jednostavno rečeno, fascia je kontinuirani plašt vezivnog tkiva koji oblaže sve u našem tijelu – organe, kosti, mišiće, krvne žile, nerve itd. 

Pripremio: mr.sci.dr. Anes Talović, specijalista medicine rada i sporta

Zdrava fascia je fluidna i pokretna. Omogućuje da se sve što je u tijelu povuče i klizi, promovirajući zdrav i uravnotežen pokret. Ograničenja u fascii mogu utjecati na mobilnost bilo koje od naših unutrašnjih struktura i mogu dovesti do disfunkcije – uključujući dno zdjelice. U ovom tekstu, malo ćemo se tangentirati iz rasprave oko fascie i usredotočiti se na to kako su pokreti vaših organa važni u održavanju cjelokupnog zdravlja i daju nekoliko primjera kako se to može odnositi na potencijalne disfunkcije dna zdjelice.

Upoznati smo s konceptom da naše tijelo treba pokret da bude zdravo. Isti princip vrijedi za svaku strukturu tijela uključujući i utrobu. Naši organi imaju dvije vrste fizioloških pokreta, mobiliteta i motiliteta. Pokretljivost se odnosi na kretanje viscere kao odgovor na vanjsku silu. Ova sila može biti dobrovoljna, kao što je pri izvođenju kontrakcije zdjeličnog dna ili nevoljno, poput kontrakcije dijafragme sa disanjem. S druge strane, pokretljivost se odnosi na unutrašnje kretanje viscere. To je malo teže razumjeti u početku, pa čak i otac visceralne manipulacije, Jean-Pierre Barral, DO (susrećemo se s njim ovdje) ima poteškoće znanstveno objasniti ovaj fenomen. 

Embriološka teorija visceralnog motiliteta navodi da svaki organ prati put embrionalnog razvoja i migracije i da je to kretanje upisano u visceru. U osnovi, viscera ima urođeno kretanje. Kada postoje ograničenja ili izmjene u kretnjama viscere, to može stvoriti promjene u samom organu i / ili bilo kojoj od njegovih povezanih struktura.

Zbog fascijalnih i ligamentnih vezanosti viscere, oslabljeno kretanje može stvoriti napetost u svom početku ili drugdje duž tijela – zapamtite, sve je povezano. Što utiče na visceralno kretanje? Upala. Tkiva unutar organa utiču na normalnu pokretljivost kada postanu upaljena. Prirodni proces izlječenja naših tijela uključuje lokalno ometanje vlakana normalnog tkiva koja se na kraju zamjenjuju s manje elastičnim vlaknima tkiva. Što može stvoriti upalu tkiva? Puno stvari! Infekcije, izravna trauma, operacija, ponavljajući pokreti, dijeta, toksini iz okoline, emocionalni stres i tako dalje.

Uzmimo za primjer operaciju, carski rez. Carski rez zahtijeva rezanje kroz trbušnu fasciu za pristup maternici. Vezivno tkivo ili ožiljno tkivo koje zamjenjuje ovaj rez je manje elastično od tkiva koje je prethodno bilo tamo. Rano nakon porođaja, ožiljak carskog reza može biti osjetljiv, što može potaknuti majku da se pomakne u položaj savijenog trupa. Na početku se to ne čini problematičnim, ali bi moglo dovesti do kaskade disfunkcija u budućnosti. Ako Woffov zakon ekstrapoliramo na fasciu, tijelo će nastaviti polagati manje elastično vezivno tkivo u područjima napetosti. Prenaprezanje tog fleksibilnog položaja trupa može stvoriti slabost i smanjiti potporu trbušnog mišića i ekstenzora leđa, što dovodi do bolova u leđima. To bi također moglo stvoriti tačke miofascijalnih okidača u susjednim mišićima koji se odnose na područja kao što su klitoris ili uretra. 

A šta je sa obližnjom viscerom? Ovo ograničenje u pokretu može utjecati na mjehur ili crijeva, što dovodi do simptoma urinarne hitnosti, inkontinencije i konstipacije. Mobiliziranje ožiljnog tkiva carskog reza je veliki prvi korak. To pomaže organizirati ožiljno tkivo na više organiziran način. Ali šta ako utiče na kretanje viscere?

Ovo me dovodi do teme interesa: visceralna manipulacija. Visceralna manipulacija je vrsta tehnike manualne terapije koja se koristi za poticanje i vraćanje inherentnih pokreta organa povećanjem proprioceptivne komunikacije unutar tijela. Dvije glavne teme ove tehnike su da su one (1) nježne i (2) posebno postavljene. Ideja visceralne manipulacije je olakšavanje i poticanje normalnog kretanja organa. Visceralna manipulacija pomaže organima da se “sjeti” aktiviranjem refleksa unutar nervnog sistema.  

Vratimo se na naš primjer carskog reza i pretpostavimo da je uključeno kretanje terminalnog dijela debelog crijeva, sigmoidnog kolona. Sigmoidna debelog crijeva artikulira se izravno s nizom struktura u tijelu: sigmoidni mesocolon, jejunoileum petlje, ilijačna fascija, Toldtova fascija, vanjske ilijačne žile, lijevi sakralni pleksus, lijevi ureter, lijevi piriformis, psoas mišići, mokraćni mjehur, uterus, nerv obturator, jajnik i ductus deferens (kod muškaraca). U redu je ako ne znate šta su neke od tih struktura, poenta je da se sigmoidni kolon povezuje s mnogo stvari! Dakle, šta bi to izmijenjeno kretanje sigmoidnog kolona moglo značiti za tijelo? Pa, s obzirom na njegovu povezanost sa tim strukturama, može pokazivati simptome u unutrašnjim organima (kao što su sama crijeva, mokraćni mjehur, maternica, itd.); može pokazivati vaskularne simptome (tj. proširene vene); i / ili može pokazati muskuloskeletne simptome (tj. bol u donjem dijelu leđa, išijas, bol u zglobovima donjih ekstremiteta). Znači li to da vam dosadni i tvrdoglavi lijevo-desni išijas možda dolazi iz debelog crijeva? Možda!

Mogu razumjeti da na prvi pogled to može zvučati apsurdno. Nažalost, teško je izvesti randomizirane kontrolirane studije sa zlatnim standardom sa visceralnom manipulacijom. Srećom, postoje stotine hiljada pozitivnih studija i izvještaja. Pogledajte jedan takav primjer koji su predstavili Romona Horton, MPT, s Hermanom i Wallaceom. Premda ne možemo procijeniti kretanje mjehura u nepokretnoj slici, možete vidjeti razliku u obliku i veličini mjehura između prije i poslije sonograma.  

Visceralna manipulacija je još jedan alat u kutiji s alatima za fizioterapeuta i druge obrazovane pružatelje usluga, ali može pružiti veliki povratak. Kao što Romona spominje u svojoj studiji slučaja, koristila je druge tehnike za rješavanje komorbidnih somatskih disfunkcija u lumbopelvisu, kao što je rad na motoričkoj kontroli pacijentovih stabilizatora jezgre i liječenju dispareunije (bol s spolnim odnosom).

Komentari
Podijeli

Comments are closed.