Dr.Talović: Položaj glave i karlica utiču na zdravlje kičme

0

Glava je teška za ravnotežu na vrhu prilično tanke kralježnice. Prosječna glava je teška negdje između 3.5 kg i 5.5 kg ako je idealno balansirana na vrhu kralježnice. Ali ako se glava pomiče naprijed u bilo kojem stepenu, povećava se težina koju kralježnica mora nositi.

Pripremio: Mr.sci.dr. Anes Talović, specijalista medicine rada i sporta

Ta dodatna težina može biti problem jer je ljudska kralježnica vitka stvar, koja se uspravno zadržava kroz poravnanje kostiju i napetost vezivnih tkiva kao što su mišići, tetive, ligamenti i fascia. Naše kosti određuju kvalitetu našeg života na brojne načine – štiteći leđnu moždinu i središnji nervni sistem, dopuštajući nam da stojimo i šetamo na dvije noge.

Položaj glave prema naprijed

Položaj glave prema naprijed, upravo onako kako zvuči, jedan je od najčešćih problema uspravnog skeleta.

Budući da se stojimo i hodamo zdravo za gotovo, sposobnost pravilnog poravnavanja glave često je nedostupna.

Ali ako je vaša glava u položaju prema naprijed, pokušavajući je povući natrag u bolju poziciju zapravo nije odgovor. Morate poravnati ostatak tjelesnog položaja kako bi glava mogla krenuti unatrag.

Uloga karlice

Podrška težini glave određuje se poravnavanjem karlice. Ako karlica nije dobro smještena, bit će mnogo stresa na sve iznad nje.

Da bi se omogućilo dobro poravnavanje glave, to zahtijeva ono što nazivamo neutralnom karlicom. Kada stojimo uspravno, neutralna karlica znači da je vrh sakrale paralelan s ravnim tlom. Sličan je orijentir za glavu gdje na isti način očne jabučice trebaju biti paralelne s tlom.

Vrh sakrale se naziva sakralna ploča, a na dnu lumbalne kralježnice nalazi se jedan od najznačajnijih zglobova tijela, lumbosakralni zglob.

Poravnanje ovog zgloba ima ogroman utjecaj na potporu ostatka kralježnice, ali osobito glave. Gotovo je nemoguće da glava sjedne dobro na vrhu kralježnice ako donji lumbalni kralježak (L5) ne sjedi ispravno na vrhu sakruma.

Sve važna krivulja lumbalne kralježnice koja je izrazito ljudska osobina je ono što nam omogućuje da stojimo, hodimo i držimo glavu. Svako odstupanje od neutralne karlice mijenja stepen krivulje u lumbalnoj kralježnici koja eksplicitno utiče na glavu.

Jedan od načina da to pokušate osjetiti jeste da sjedite ili stojite i rotirate karlicu i osjetite učinak ovog na glavu i vrat.

Nemojte brinuti o tome da postavite glavu na pravo mjesto. Počnite s usklađivanjem karlice na način koji omogućuje nogama da se ispod kukova i lumbalna kralježnica pravilno zaviju, a tijekom vremena će postati moguće premjestiti glavu nazad u bolju poziciju.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.