Dr. Talović: Koja je razlika između tendonitisa, tendinoze i tendinopatije?

0

Tetiva je vlaknasta traka tkiva koja povezuje mišiće sa kostima. Liječnici imaju mnogo naziva za opisivanje upaljenog, ozlijeđenog ili oštećenog tkiva tetiva, uključujući tendonitis, tendinozu i tendinopatiju, kao i paratenonitis, tenosinovitis i ruptura tetive.

Pripremio: mr.sci.dr. Anes Talović, specijalista medicine rada i sporta

Poznavanje ovih imena i razumijevanje uvjeta na koje se pozivaju mogu pomoći pacijentima da razumiju plan liječenja i poduzmu korake za sprečavanje budućih problema s tetivama.

Ispod su opisi pojmova koji se koriste za opisivanje uobičajenih stanja tetiva.

Tendonitis

Nekada korišten za opisivanje gotovo bilo koje boli na tetivama, medicinski profesionalci sada koriste samo izraz tendonitis za opis akutne upale tetive zbog malih (mikro) rascjepa (sufiks “itis” označava upalu). Uobičajeni simptomi uključuju lokaliziranu bol, oticanje i toplinu.

Tendonitis se može razviti kao rezultat iznenadne, akutne povrede ili opetovanih mikro-trauma tetive ili skupine tetiva. Preporučeni tretmani za smanjenje upale mogu uključivati odmaranje zahvaćenog zgloba i uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova koji se izdaju bez recepta (NSAID), poput ibuprofena (npr. Motrin, Advil) ili naproksena (npr. Aleve, Naprosyn). Bolesnici s tendonitisom obično se oporavljaju u roku od nekoliko sedmica.

Istraživanja pokazuju da je upala tetiva neuobičajena, a ono što se često dijagnosticira kao tendonitis, zapravo može biti tendinoza (definirana u nastavku). Hronični tendonitis može dovesti do tendinoze.

Tendinoza

Tendinoza je neupalna degeneracija tetive. Ova degeneracija može uključivati promjene u strukturi ili sastavu tetive. Ove promjene su često rezultat ponovljenih povreda tetivi bez odgovarajućeg vremena za liječenje.

Ključne razlike između tendonitisa i tendinoze:

  • Za razliku od tendonitisa, tendinoza može potrajati nekoliko mjeseci.
  • Načini liječenja tendinoze i tendonitisa mogu se razlikovati. Na primjer, neki stručnjaci tvrde da tendinozu ne treba liječiti NSAID-om ili kortikosteroidima. Vjeruju da ovi lijekovi inhibiraju normalnu obnovu tetive i oslabljuju njenu strukturu, uzrokujući dugoročne probleme s ozdravljenjem.

Tendinoza obično pogađa ljude koji se bave aktivnostima sa visokim intenzitetom ili sportom koji zahtijevaju ponovljeno kretanje tetiva.

Tendinopatija

Tendinopatija se obično koristi za opisivanje bilo kojeg problema s tetivom. Sufiks “patija” izveden je iz grčkog jezika i označava bolest ili poremećaj. Stoga tendinopatija doslovno znači bolest ili poremećaj tetive.

Dok većina stručnjaka tendinopatiju definira kao kišobran pojam za opisivanje svih stanja tetiva, drugi je mogu koristiti da opišu hronično stanje tetive koje ne uspijeva zacijeliti. Na primjer, trkaču koji je pretrpio repetitivni pritisak tetive koljena koji se ne liječi pravilno, može se dijagnosticirati tendinopatija.

Paratenonitis

Određene tetive u tijelu, poput Ahilove tetive, imaju okolni tanki omotač tkiva, koje se naziva paratenon. Ostale tetive, poput onih u zglobovima i ruci, okružene su drugačijom vrstom tkiva, koja se naziva sinovijalna ovojnica.

  • Kad se paratenon upali to se zove paratenonitis
  • Kada se sinovijalna ovojnica koja okružuje tetivu upali, naziva se tenosinovitisom

Iako se tenosinovitis može dijagnosticirati dijagnostičkim testovima, paratenonitis se ne može definitivno dijagnosticirati bez biopsije. Liječenje i paratenonitisa i tenosynovitisa uključuje smanjenje upale i ograničavanje kretanja zahvaćene tetive.

Kompletna i djelomična ruptura tetive

Kada se tetiva rascjepi, to se naziva i puknuće. Ako se tetiva razbije u dva komada, to se naziva kompletna ruptura, a ako neka od tetiva i dalje ostane netaknuta, naziva se djelomična ruptura.

Neki liječnici razlikuju akutne i hronične rupture tetiva.

Akutna ruptura tetive je jednokratni događaj koji može rezultirati trenutnom boli i smanjenom funkcijom zahvaćenog zgloba, a može biti praćeno oticanjem ili modricama. Akutna ruptura se obično prepoznaje i obično se liječi u roku od dvije sedmice nakon povrede.

Hronične rupture tetive mogu biti posljedica:

  • Djelomične rupture koja se pogoršava tijekom dužeg razdoblja, ili
  • Akutne rupture koja se ne liječi nekoliko sedmica (mnogi stručnjaci vjeruju da ovo vrijeme varira između 4 do 6 sedmica, ovisno o tetivi).

Ovisno o pacijentu, zahvaćenom zglobu, ozbiljnosti rascjepa i trajanju simptoma, liječnik može preporučiti bilo operaciju, imobilizaciju pomoću udlaga; ili razdoblje odmora za liječenje rupture tetive.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.