Dr.Talović: Kako manualnom terapijom liječimo smrznuto rame?

0

Smrznuto rame često vrlo dobro reagira na tretman manualne terapije. Ovisno o tome koliko je dugo prisutno, moglo bi zahtijevati mnogo mjeseci liječenja, ali često se u potpunosti ili gotovo u potpunosti rješava redovnom njegom; naglasak je na dosljednoj i redovnoj njezi.

Pripremio: Mr.sci.dr. Anes Talović, specijalita medicine rada i sporta

Većina svih neuromuskularnih stanja dobro reagira na glavna stanja kliničkog ortopedskog liječenja; oni su vlažna toplina (ili led), manipulacija mekim tkivom (masaža), istezanje i mobilizacija zgloba. Sa smrznutim ramenom, važna je vlažna toplina i manipulacija mekim tkivom, ali treba biti izvedena s ciljem povećanja učinkovitosti istezanja i mobilizacije zgloba, što su dva osnovna modaliteta liječenja.

Počnite s potrošnjom oko 10 minuta vremena zagrijavajući cijeli gornji kvadrant od srednjeg prsnog dijela do podlaktice; postupno povećavaju pritisak od laganog do srednjeg intenziteta. Sada se vratite na područje ramena intenziviranijim istraživanjem mišića GH zgloba, radeći sa srednjim do dubokim pritiskom za bilo koju prisutnu napetost, miofascialne tačke okidača i fascijsku adheziju; ovisno o tome šta je prisutno, potrošite bilo gdje od oko 10-20 minuta. Aplicirajte vlažnu toplinu na prednju i / ili stražnju stranu GH zgloba pet minuta, a zatim počnite sa istezanjem te regije.

Istezanje treba biti usredotočeno na svaki ROM koji je ograničen. Ritam istezanja trebao bi biti spor i oprezan, ali čvrst i uporan. Svako ponavljanje treba nježno ali čvrsto izazvati klijentovo rame da poveća ROM, ali važno je da ne budete grubi ili nestrpljivi i prisilite ponavljanje istezanja izvan stepena ili dva kretanja. Uvijek neka odgovor pacijenta / klijenta na vašu brigu bude vaš vodič. Da se usredotočite na istezanje kapsule i kapsularnih ligamenata GH zgloba, iznimno je važno stabilizirati skapulu kako bi se spriječilo da se kreće kada istežete ruke na GH spoju.

U mjeri u kojoj je prisutna neurogena faza, korisno je koristiti tehniku neuronske inhibicije kao što je kontraktno opuštanje (CR, također poznat kao PIR ili PNF), agonistički ugovor (AC) ili CRAC. Teoretski, ako je stanje klijenta čisto adhezivni kapsulitis, tada tonus mišića nije problem i trošenje dodatnog vremena za rast neuronske inhibicije ne bi bilo učinkovito. Međutim, čak i u kasnijim stadijima smrznutog ramena, obično postoji neka komponenta prisutne neurogene kontrakcije, stoga uvijek pokušajte istezanje neuronske inhibicije da biste vidjeli je li učinkovitije od jednostavnog mehaničkog istezanja. S obzirom na to kako može biti tvrdoglavo smrznuto rame, važno je izvesti dva seta za svaki ROM koji se liječi.

Sada obavite mobilizaciju zgloba stepena IV (artrofascialno istezanje, AFS) GH zgloba. Mobilizirati glavu humerusa u svim smjerovima (prednji, stražnji, inferiorni i superiorni, kao i spin mobilizaciju u oba smjera i aksijalnu distrakciju / trakciju). Ako je abdukcija ograničena, usredotočite se na slabije inferiorno klizanje; ako je ograničena lateralna rotacija, usredotočite se na anteriorno klizanje. Ako je fleksibilnost ograničena, usredotočite se na inferiorno klizanje i spin mobilizaciju. Kad god je to moguće, uvijek je korisno dodati element trakcije svim mobilizacije zgloba usmjerenim klizanjem.

Ako ostane vremena, ponovite protokol istezanja na ograničenim područjima kretanja GH zgloba. Ako ostane još vremena, radite na drugom gornjem dijelu pacijenta / klijenta kako biste spriječili moguće probleme tamo zbog povećane kompenzacijske upotrebe / oslanjanja na njega zbog zamrznutog ramena. Napomena: Ako je dubina rada vrlo jaka, potrebno je obaviti lediranje, i lediranje je potrebno kako bi se smanjilo oticanje i / ili bol / nelagoda klijenta / pacijenta.

Sažetak protokola manualne terapije za smrznuto rame

1. Zagrijte gornji kvadrant sa blagim do srednjim pritiskom
2. Duboki rad na mišiće GH zgloba
3. Vlažna toplina
4. Istezanje
5. Stepen IV mobilizacije zgloba (arterofascialno istezanje)
6. Ponoviti istezanje
7. Lediranje ako je potrebno
8. Ako vrijeme dozvoljava radite na drugom gornjem dijelu

 

Mjere opreza / kontraindikacije kod liječenja smrznutog ramena:

Nema posebnih mjera predostrožnosti ili kontraindikacija kada radite sa klijentom / pacijentom koji ima smrznuto rame, osim što se ne bi trebalo pretjerano koristiti sila kada se radi istezanje tkiva. Istezanje treba biti čvrsto i asertivno, ali ne i agresivno.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.