Dr. Talović: Devet fascinantnih činjenica o nervu vagusu

0

Nerv vagus je tako nazvan zato što “luta” poput skitnice, šaljući senzorska vlakna iz moždanog debla u vaše visceralne organe.

Pripremio: mr.sci.dr. Anes Talović, specijalista medicine rada i sporta

Nerv vagus, najduži od kranijalnih nerava, kontroliše vaš unutrašnji nervni centar – parasimpatički nervni sistem. I nadgleda širok raspon ključnih funkcija, komuniciranje motoričkih i senzornih impulsa svakom organu u vašem tijelu. Novo istraživanje otkrilo je da to može biti i karika koja nedostaje u liječenju hronične upale i početak uzbudljivog novog područja liječenja ozbiljnih, neizlječivih bolesti. Evo devet činjenica o ovom snažnom nervnom snopu.

  1. NERV VAGUS SPRIJEČAVA UPALU.

Određena količina upale nakon povrede ili bolesti je normalna. Ali prevelika količina je povezana sa mnogim bolestima i stanjima, od sepse do autoimunog stanja reumatoidnog artritisa. Nerv vagus upravlja ogromnom mrežom vlakana stacioniranih kao špijuni oko svih vaših organa. Kada dobije signal za početnu upalu – prisutnost citokina ili tvar koja se zove faktor tumorske nekroze (TNF) – upozorava mozak i izvlači protuupalne neurotransmitore koji regulišu imunološki odgovor tijela.

  1. POMAŽE VAM DA PAMTITE.

Studija Univerziteta u Virginiji na štakorima pokazala je da je stimulisanje njihovih vagusnih nerava je pojačalo njihovo pamćenje. Akcija je oslobodila neurotransmiter norepinefrin u amigdalu, koji je učvrstio sjećanja. Srodne studije provedene su na ljudima, što upućuje na obećavajuće liječenje stanja poput Alzheimerove bolesti.

  1. POMAŽE VAM DA DIŠETE.

Neurotransmiter acetilkolin, izazvan vagusnim nervom, govori vašim plućima da dišu. To je jedan od razloga zbog kojih Botox – često korišten kozmetički – može biti potencijalno opasan, jer prekida proizvodnju acetilkolina. Možete, međutim, također stimulisati vaš vagusni nerv radeći abdominalno disanje ili zadržavajući dah za četiri do osam sekundi.

  1. VEOMA JE VEZAN SA VAŠIM SRCEM.  

Nerv vagus je odgovoran za kontrolu brzine otkucaja srca putem električnih impulsa do specijaliziranog mišićnog tkiva – prirodnog srčanog stimulatora srca – u desnoj pretkomori, gdje otpuštanje acetilkolina usporava puls. Mjerenjem vremena između pojedinih otkucaja srca, a zatim iscrtavanjem ovoga na grafikonu tijekom vremena, liječnici mogu odrediti promjenjivost brzine otkucaja srca ili HRV. Ovi podaci mogu dati tragove o otpornosti srca i vagusnog nerva.

  1. INICIRA VAŠE TIJELO NA ODGOVOR RELAKSACIJE

Kada vaš oprezni simpatički nervni sistem ubrza reakciju borbe ili bijega – slijevajući hormon stresa kortizol i adrenalin u vaše tijelo – vagusni nerv govori vašem tijelu da se ohladi oslobađajući acetilkolin. Putevi vagusnog nerva protežu se na mnoge organe, djelujući kao optički kablovi koji šalju upute za oslobađanje enzima i proteina kao što su prolaktin, vazopresin i oksitocin, koji vas smiruju. Osobe s jačim vagusnim odgovorom mogu se brže oporaviti nakon stresa, povrede ili bolesti.

  1. PREVODI IZMEĐU VAŠEG STOMAKA I VAŠEG MOZGA.

Vaš stomak koristi vagusni nerv kao voki-toki kako bi vašem mozgu rekao kako se osjećate pomoću električnih impulsa koji se nazivaju “akcijski potencijali”.

  1. PREKOMJERNA STIMULACIJA VAGUSNOG NERVA JE NAJČEŠĆI UZROK GUBITKA SVIJESTI.

Ako podrhtavate ili se osjećate nelagodno kad vidite krv ili dok dobivate vakcinu protiv gripe, niste slabi. Imate “vagalnu sinkopu”. Vaše tijelo, reagirajući na stres, pretjerano stimulira vagusni nerv, uzrokujući pad krvnog pritiska i otkucaja srca. Tijekom ekstremne sinkope, protok krvi je ograničen na vaš mozak, a vi gubite svijest. Ali u većini slučajeva morate samo sjesti ili leći kako bi se simptomi povukli.

  1. ELEKTRIČNA STIMULACIJA VAGUSNOG NERVA SMANJUJE UPALI I MOŽE JE INHIBITIRATI.

Neurohirurg Kevin Tracey prvi je pokazao da stimuliranje nerva vagusa može značajno smanjiti upalu. Rezultati na štakorima bili su tako uspješni, on je reproducirao eksperiment na ljudima sa zapanjujućim rezultatima. Stvaranje implantata za stimuliranje vagusnog nerva putem elektroničkih implantata pokazalo je drastično smanjenje, pa čak i remisiju kod reumatoidnog artritisa – za koji nema poznati lijek i često se liječi otrovnim lijekovima – hemoragičnog šoka i drugih jednako ozbiljnih upalnih sindroma.

  1. STIMULACIJA NERVA VAGUSA STVORILA JE NOVO POLJE MEDICINE.

Potaknuto uspjehom stimulacije nerva vagusa za liječenje upala i epilepsije, rastuće područje medicinske studije, poznate kao bioelektronika, može biti budućnost medicine. Koristeći implantate koji isporučuju električne impulse različitim dijelovima tijela, znanstvenici i liječnici se nadaju liječenju bolesti s manje lijekova i manje nuspojava.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.