Dr. Džana Atlić: Kardiopulmonalna reanimacija spasi 94.000 života godišnje

0

Od ove godine po prvi put se širom svijeta 16.10. obilježava Svjetski dan pokretanja srca.

Pripremila: Dr. Džana Atlić, ERC instruktor kandidat

Do sada je to bio datum koji se obilježavao samo u par zemalja, ali uzimajući u obzir važnost poznavanja osnovnih tehnika oživljavanja cilj je da se na globalnom nivou podigne svijest i nauči što više osoba kako da reaguju ukoliko dođe do srčanog zastoja.

Otprilike oko 95% osoba koje su imale iznenadni srčani zastoj ne preživi do dolaska stručne pomoći.

“Iznenadni srčani zastoj jedan je od vodećih uzroka smrti u svijetu. Prestankom rada srca, mozak ne dobiva dovoljnu kolicinu kiseonika i hranjivih materija te dolazi do njegovog odumiranja. Kardiopulmonalnom reanimacijom (masažom srca) krvotok se uspostavlja na vještački način, te ako se ispravno radi godišnje spasi 94.000 života.” – navodi dr. Džana Atlić, ERC instruktor kandidat.

Dr. Džana Atlić

Dr. Džana Atlić, ERC instruktor kandidat

Oko 75% do 80% svih srčanih zastoja koji se dese izvan zdravstvenih ustanova dešavaju se u kući, tako da ukoliko ste trenirani da radite kardiopulmonarnu reanimaciju to znači razliku između života i smrti vaših voljenih osoba.

“Pravovremena masaža srca igra odlučujuću ulogu u spašavanju života. Služba hitne medicinske pomoći na lice mjesta dolazi nakon 5-10 pa čak i 20 minuta ako za to vrijeme niko od očevidaca ne započne proces KPR-a svaki minut je 10% manja šansa za preživljavanje.” – ističe dr. Džana Atlić.

Najveća greška je ne započeti proces KPR i ne uraditi nista.

Efektivna reanimacija pružena odmah od osobe koja se zadesila na licu mjesta udvostručuje šansu za preživljavanjem.

Kardiopulmonalna reanimacija obuhvata izvođenje umjetnog disanja i masaže srca, a za medicinske ekipe primjenu opreme za održavanje dišnog puta, umjetnu ventilaciju bolesnika, potom primjenu defibrilatora, lijekova te srčanih stimulatora.

“Savjetujem svima da se ne libe prići unesrećenoj osobi, i pokušati održavati rad cirkulacije do dolaska stručne pomoćo jer upravo je to ključna stvar. Ono što treba da urade jeste da spuste jednu ruku na sredinu grudnog koša, preko nje ukrste drugu, isprave ruke u laktovima i nagnu se prema tijelu unesrećene osobe tako da naša ramena budu pod uglom od 90 stepeni u odnosu na grudni koš unesrećene osobe. Započne se masaža srca dubinom 5-6 cm i frekvencom 100 do 120 u minutu. To će omogućiti održavanje cirkulacije i spriječavanje odumiranja mozga.” – pojašnjava dr. Džana Atlić.

“Još jednom napominjem, bolje je prići i uraditi bilo kakvu masažu srca nego nikakvu. Jer i vaše ruke mogu spasiti nečiji život!” – zaključuje dr. Atlić.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.