Dr. Anes Talović: 10 načina da poboljšate funkciju vašeg limfnog sistema

0

Limfni sistem je jedan od dva glavna sistema cirkulacije u tijelu. Njegov je primarni posao premjestiti imunološke stanice i mrtve stanične ostatke kroz tijelo do mjesta na kojem se mogu ukloniti ili ponovno koristiti. Slabije funkcioniranje limfnog sistema je faktor rizika za razvoj kancera i drugih hroničnih bolesti.

Pripremio: Mr.sci.dr. Anes Talović, specijalista medicine rada i sporta

Dok većina modernih znanosti i alopatske medicinske zajednice provode svoje vrijeme istražujući krvnožilni sistem, limfni sistem dobiva zasluženu pažnju holističke zajednice. Danas je većina istraživanja 21. stoljeća dublje u razumijevanju funkcije limfnog sistema i njegove dinamičke uloge u zdravlju ljudskog tijela.

Šta je limfni sistem?

Ono što ste možda čuli o limfnom sistemu jest da se može usporediti s odvodima. Kada se u bilo kojoj od cijevi kod kuće desi začepljenje, možete osjetiti neugodan miris iz umivaonika. Ovo je mjesto gdje nakupina čestica, kao što su kosa i hrana, postaju uzgojni teren za bakterije. Redovito održavate cijevi kako biste izbjegli začepljenje, ali biste trebali platiti mnogo veću pozornost vašem limfnom sistemu u tome.

Začepljen limfni sistem može dovesti do teških bolesti i hroničnih bolesti koje proizlaze iz oslabljenog imunološkog sistema. Začepljenje u limfnim “odvodima” može dovesti do nakupljanja toksina koje tijelo u početku pokušava ukloniti. Možda su vam simptomi tjelesna krutost, glavobolja, nadutost, kožni problemi i hladni ekstremiteti zapravo rezultat usporenog limfnog sistema kojeg treba poboljšati.

Strategije detoksifikacije za poboljšanje funkcije limfnog sistema
 1. Aktivno reducirajte stres

Sljedeće tehnike mogu poboljšati protok limfne tekućine kroz vaše tijelo ograničavajući i mentalni i fizički stres na vaš limfni sistem:

 • Dobro držanje
 • Redovno istezanje
 • Vježbe s dubokim disanjem
 • Joga i pilates

Sve izvrsne strategije za ublažavanje tjeskobe i podršku imunološkom funkcioniranju, takve prakse oslobađaju začepljenja i potiču uklanjanje patogena iz vašeg tijela.

 1. Vježba

Vježba može biti jedan od najučinkovitijih i najjednostavnijih načina za poboljšanje vaše funkcije limfnog sistema. Vježbanje povećava opskrbu kisikom tkivima i stanicama i potiče cirkulaciju krvi. Kada se tijelo ne pomiče redovno, toksini ostaju u mišićima. Stanje poznato kao hipoksija u kojoj postoji nedostatak kisika u području tijela otvara vrata za invaziju i metastaze karcinoma.

Zabavan način vježbanja je odskakanje na mini trampolini, koji se često koristi u sportskoj terapiji kako bi sportaši izliječili od povreda. Dok se tijelo kreće protiv gravitacije, limfni sistem se stimulira da povlači limfnu tekućinu koja nosi toksine kroz sudove i cirkulira.

 1. Kiropraktika

Opstrukcija bilo koje anatomske strukture na prsnoj šupljini ili gornjem dijelu prsa može spriječiti konačno odlaganje toksina iz limfnog sistema za čišćenje. Rebra rade kao glavna limfna pumpa koja je kritična za limfnu cirkulaciju. Ispravljanje anatomske abnormalnosti ili premještanje iz svakodnevnih aktivnosti pomaže promicanju pritiska unutar prsne regije koja pomaže i oksigenira stanice.

 1. Biljke

Biljke su veliki izvor koji možemo iskoristiti za detoksifikaciju limfnog sistema i uklanjanje toksina. Neki od najpopularnijih biljnih tretmana koji pomažu u liječenju limfnog sistema uključuju sljedeće:

Eterična ulja: Tradicionalne su prakse koristile eterična ulja da pomognu tijelu da iscjeljuju stoljećima. PDQ (Physician Data Query) Nadzorni odbor za kancer i alternativne lijekove izvještava da eterična ulja potiču iscjeljenje kroz neuroimunomodulaciju. Upotreba eteričnih ulja jača imunološki sistem pacijenta sa karcinomom ublažavanjem anksioznosti i stresa i poboljšanjem emocionalnog odgovora. Pokušajte sa eteričnim uljem lavande za ublažavanje stresa.

Mlijeko čička: Mlijeko čička je snažno sredstvo za detoksikaciju poznato za čišćenje gastrointestinalnog trakta, jetre i bubrega te za promicanje zdrave štitne žlijezde. Koristite mlijeko čička kako bi se borili protiv upale u vašem tijelu za podršku zdravom imunološkom sistemu.

Essiac čaj: Ovaj biljni tretman može se preporučiti bolesnicima kod kojih je nedavno dijagnosticiran karcinom. Essiac čaj detoksificira i radi na liječenju imunološkog sistema.

Manjistha: Čaj Manjistha povezan je sa pročišćavanjem jetre i krvi i može pomoći u poboljšanju menstrualnih i kožnih problema, istodobno jačajući imunološki sistem.

 1. Znojenje

Znojenje je jedan od mehanizama kojim ljudsko tijelo uklanja toksine. Iako vježbanje može potaknuti znojenje, infracrvene saune nude metodu cirkuliranja toksina iz organa i mišića za uklanjanje kroz naše pore. Infracrvene saune koriste neinvazivnu terapiju koja je izvrsna alternativa onima koji ne mogu sudjelovati u snažnoj aktivnosti za detoksifikaciju tijela. (Napomena: korištenje saune nije preporučljivo za one koji su uklonili brojne limfne čvorove jer može povećati rizik za nastanka limfedema.)

 1. Suho četkanje

Suho četkanje pomaže uklanjanju toksina koji su se izgradili na našoj koži. Suho četkanje uključuje upotrebu grube četkice koju nježno pomičemo po koži u smjeru srca. Ova tehnika pojačava limfni protok poticanjem znojnih žlijezda i potporne cirkulacije ispod kože.

 1. Anti-inflamatorna dijeta

Konzumiranje zdrave prehrane bogate antioksidansima i punim zdravih masnoća ključno je za poticanje zdravog imunološkog sistema, pogotovo kada starimo. Patogeni agensi ne mogu napredovati u alkalnim sredinama što čini apsolutno neophodno jesti svježe voće i povrće te zdrave masti za stanicu. Crvena hrana je jedna od najbolje anti-inflamatorne hrane koju možete konzumirati, a u nju spadaju:

 • brusnice, maline i trešnje
 • Povrće, osobito repa
 • Manjistha, također poznat kao “crveni korijen”

Limfni sudovi postoje na mjestu crijeva i lako su osjetljive na uništavanje od nezdravih dijeta. Održavanje zdravog gastrointestinalnog trakta pomaže osigurati ne samo iscjeljivanje imunološkog sistema, već također smanjuje rizik od razvoja pretilosti i kardiovaskularnih bolesti.

 1. Hidracija

Limfni sistem se prvenstveno sastoji od vode i mora biti hidratiziran da funkcionira na najvišoj razini. Pijenje pročišćene i mineralizirane vode i vode s antioksidantnim ekstraktima kao što je limunska voda je izvrsna strategija detoksifikacije za guranje toksina iz tijela.

Preporučuje se limfna rehidrirana tehnika koja uključuje ispijanje tople vode svakih 15 minuta tijekom dana tijekom 2 uzastopne sedmice. Vjeruje se da ovaj postupak stimulira cirkulaciju limfnog sistema i ublažava začepljenja i simptome usporenog imunološkog sistema.

 1. Masaža

Terapija masaže poboljšava imunološku funkciju i može ublažiti simptome hroničnog umora i boli. Tehnike masaže kao što je masaža vezivnog tkiva promovira protok i drenažu limfe kroz tijelo. Pacijenti sa dijagnozom karcinoma i oni koji primaju drugu dijagnozu mogu uveliko imati koristi od terapije masažom.

 1. Izbjegavajte usku odjeću

Izbjegavajte usku odjeću kao što su grudnjaci kako bi spriječili nepotrebnu restrikciju limfnih sudova. Limfni čvorovi su visoko koncentrirani oko prsnog područja kako bi ispustili tekućinu iz grudi, ruku i prsa. Nemojte suziti limfni protok.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.