Dr.Amina Ibrahimović-Mahmutović: Uticaj UV zraka na kožu i organizam

0

Fotodermatoze su promjene na suncu izloženoj koži nastale pod djelovanjem ultravioletnog zračenja.

Izvori UV zračenja mogu biti prirodni: Sunce (solarno UV zračenje ) i vještačkikvarcne lampe i fluroscentne cijevi koje se koriste u biologiji, medicini i kozmetologiji (solarij, UV lampe za manikuru).

Prema biološkom dejstvu kada se promatra djelovanje UV zračenja na ljudsko zdravlje i okolinu UV zračenje se dijeli na:

  • UVA 400–315 nm -izaziva stvaranje slobodnih radikala koji djeluju na genetski materijal, doprinosi hroničnim oboljenjima kože i očiju, starenju odnosno za tzv. „photoageingu“. UVA zračenje izaziva direktno tamnjenje kože bez prethodnog eritema ili uz minimalan eritem, što je moguće zbog fotooksidacije bezbojnog i svijetlog melanina, koji se uvijek nalazi u gornjim slojevima kože. UVA zračenje prodire kroz podkožu u kožu i oštećujući stanice, ubrzano stari kožu te potiče većinu fotodinamskih reakcija.

“Intenzitet UVA zraka jednak je tokom cijele godine. UVA zrake čine 95 % UV zračenja koje dopire na površinu Zemlje.” – ističe dr. Amina Ibrahimović-Mahmutović

  • UVB 315–280 nm-uzrokuje opekotine, mutacije, karcinogenezu, prijevremeno starenje. UVB zračenje izaziva nakon 12 do 24 sati crvenilo kože koje potiče tvorbu melanina oslobađajući tirozinzu, enzim važan za tvorbu melanina. UVB zračenje izaziva indirektnu pigmentaciju koja se javlja 48 do 72 sata nakon izlaganja zračenju. UVB zrake odgovorne su za „burning“, odnosno za stvaranje opeklina, tamnjenje kože te pojavu tzv. „sunburn“ stanica. Još se mora naglasiti da UVB zrake intenzivnije dopiru do površine zemlje ljeti.
  • UVC < 280 nm-direktno djeluje na genetski materijal a može da izazove smrt ćelija. UVC zračenje se proizvodi ksenonskim i živinim lampama. Prozorsko staklo ih zaustavlja. One ubijaju jednostanične organizme i zato se ovo zračenje naziva germicidno.

“Pretjerano izlaganje suncu dovodi do imunosupresije, ubrzanog starenja kože, kao i tumora kože. S obzirom na to da je učestalost tumora kože u stalnom porastu, kao i na to da je otprilike 80 % tumora kože uzrokovano ultravioletnim  zračenjem (UV), jasno je da je glavni cilj brojnih javnozdravstvenih akcija edukacija o preventivnim mjerama zaštite kože i podizanje  svjesnosti  populacije o posljedicama prekomjernog izlaganja sunčevim zracima.” – navodi dr. Ibrahimović-Mahmutović.

Kako se zaštititi od UV zračenja ?
  • Odjeća pruža potpunu zaštitu od UV zračenja. Da bi obavljala zaštitnu funkciju odjeća treba da bude od prirodnih materijala, prozračna, gusto tkana, dugih rukava.Takođe se preporučuje i upotreba zaštitnih kapa, šešira kao i upotreba sunčanih naočala sa zaštitnim filterima i sl.
  • Primjenom zaštitnih preparata koji sadrže supstance koje apsorbuju UVA i UVB oblasti tj.sa zaštitnim filterima. Osnovni faktor svih preparata za zaštitu od UV zračenja je zaštitni faktor (Sun Protection Factor, SPF).
Sun Protection Factor

SPF- Sun Protection Factor je primarna mjera učinkovitosti sredstva za zaštitu od sunca. SPF je mjera koja označava koliko dugo je moguće ostati na suncu bez opasnosti od opekotina u odnosu na okolnosti bez zaštite. Na primjer, ako bez zaštite nastanu opekline u 10 minuta, SPF 30 teoretski omogućuje 300 minuta izloženosti suncu bez opekotina.

“Kreme sa zaštitnim faktorom nanositi svaka 2 sata kao i poslije kupanja, naročito se naglašava nanošenje preparata sa zaštitnim faktorom na fotoeksponirane dijelove tijela-nos, ušne školjke, vrat, leđa, gornja strana stopala.” – napominje dr. Ibrahimović-Mahmutović.

Negativne učinke UV zračenja  na zdravlje moguće je spriječiti pravovremenim informisanjem o UV indeksu kao i  kontrolisanjem vlastite izloženosti UV zračenju i poduzimanjem zaštitnih mjera naročito ako imate osjetljivu kožu.

ZdraviPortal

Komentari
Podijeli

Comments are closed.