Dani mentalnog zdravlja na Ilidži

0

Centar za mentalno zdravlje RJ Dom zdravlja Ilidža i Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja „MENSSANA“ Ilidža, a u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra 2018. godine u prostorijama službe organizovali su Dane mentalnog zdravlja na Ilidži, koji se ove godine obilježava na temu „Mladi ljudi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja“.

Statistika pokazuje da je u Bosni i Hercegovini sve veći broj osoba koje imaju neki od problema s mentalnim zdravljem. Namjera ove kampanje je da se doprinese podizanju svijesti javnosti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i nužnosti destigmatizacije osoba koje žive s nekom od problema te vrste. Polovica svih mentalnih bolesti započinje u dobi od 14 godina, a većina slučajeva se ne opaze i ne tretiraju se.

Sve više djece i mladih pati od depresije. Samoubojstvo je drugi vodeći uzrok smrti među mladim između 15 i 29 godina. Udruženje MENSSANA uzelo je ućešće na Konferenciji Mladi i mentalno zdravlje koja je održana u Hotelu Hills na Ilidži, a u organizaciji Federalnog ministarstva zdravlja, NVO „Projekat mentalnog zdravlja“ i Asocijacije XY. Učešće i podršku u kampanji podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja mladih dali su i učenici Treće gimnazije Sarajevo i Srednjoškolskog centra iz Ilijaša, te pedagozi i psiholozi iz svih osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

U okviru dana i kongresa organizovana je izložba ručnih radova korisnika usluga centra i udruženja.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.