Danas se u čitavom svijetu obilježava Svjetski humanitarni dan

0

Svjetski humanitarni dan posvećen je humanitarnim radnicima koji spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa podsjećajući nas kako se u mnogim zemljama i dalje provode humanitarne operacije za osiguranje neophodne pomoći ugroženima.

Zajednička globalna proslava humanitarnog rada ističe povezivanje Ujedinjenih naroda i preko 500 nacionalnih i međunarodnih nevladinih orgаnizаcijа, čiji je zajednički cilj аngаžiranje i poticanje javnosti dа se uključi i pomogne onima kojima je pomoć neophodna.

Generalna skupština UN je 2008. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana svake godine 19.08. kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne saradnje u tom pogledu.

Ciljevi obilježavanja Svjetskog humanitarnog dana:

učinkovitije informisanje javnosti o humanitarnim zajednicama, o tome šta humanitarni radnici rade i izazovima s kojima se suočavaju;

nevladinim i međunarodnima tijelima i agencijama UN-a daje se prilika da pokažu svoje humanitarne aktivnosti;

odavanje počasti onima koji su umrli ili su ozlijeđeni tokom svog humanitarnog rada.

Obilježavanje Svjetskog humanitarnog dana ujedno je i prilika kada trebamo preispitati vlastite živote i razmisliti što mi možemo učiniti kako bismo pomogli ljudima koji su izloženi različitim životnim poteškoćama i dugotrajnim sukobima.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.