Da li treba koristiti led ili toplotu kod bolova?

0

Mnogi od nas prilikom određene povrede posebno zlobova praktikujemo primjeniti hladnu oblogu, led ili toplinu kako bi ublažili bolove. Da li treba uvijek tako raditi razgovarali smo sa mr.sci.dr. Anesom Talovićem, specijalistom medicine rada i sporta.

Pripremio: mr.sci.dr. Anes Talović

Kada koristiti led?

Led se uvijek treba koristiti nakon akutne povrede ili traume na bilo kojem području tijela. Led je snažan vazokonstriktor: hladnoća uzrokuje konstrikciju mišića tijela koji su naslonjeni na zidove krvnih žila, kako bi se smanjila oteklina i bol povezani sa upalnim odgovorom tijela. Kako se krvne žile sužavaju, manje upalnih medijatora ulazi u zahvaćeno područje. U slučaju mišićno-koštanih ozljeda, smanjenje upalnog odgovora smanjuje bol i sprječava hiperimunski odgovor u zahvaćenom području tijela.

Led treba primjenjivati samo u intervalima od 15-20 minuta, sa barem 90 minuta pauze između lediranja. Led treba koristiti tokom prvih 48-72 sata nakon povrede. Nikada ne koristite toplinu za to vrijeme. Led se također može koristiti za ublažavanje hronične boli u leđima. Led treba koristiti nakon vježbanja, posebno nakon naporne vježbe, ali nikada prije istezanja ili vježbanja. Budući da led uzrokuje povećanje stezanja mišića i napetost, njegova upotreba prije tjelesne aktivnosti može dovesti do povrede.

Kada koristiti toplinu?

Toplina se koristi za opuštanje i oslobađanje napetosti povezanih s krutosti i napetosti mišića. Toplina se najbolje koristi za liječenje hronične boli, neprestanih bolova u leđima, vratu i / ili drugih bolova u mišićima i kostima. Toplina se može nanijeti prije istezanja i vježbanja kako bi se uklonila mišićna krutost i spazam. Topli ručnici ili komprese najbolje funkcioniraju.

Ovo su samo osnovna pravila za liječenje bolova u leđima sa toplinom ili ledom. Ako vam je dijagnosticirana autoimuna bolest, uvijek razgovarajte s specijalistom o toplinskoj terapiji ili terapiji ledom. Ako smatrate da vam led i / ili toplina pojačavaju bol, izbjegavajte njihovo korištenje i savjetujte se sa ljekarom.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.