Da li su sigurni lijekovi nakon isteka roka?

0

Na pitanje da li su sigurni lijekovi kojima je istekao rok nema univerzalnog odgovora, jer nekoliko faktora određuje da li je sigurno koristiti lijekove poslije isteka roka trajanja.

Najčešće lijekovi kojima je istekao rok trajanja nisu otrovni ili štetni, ali njihovo djelovanje je smanjeno i gube prvobitnu ulogu.

Dejvid Venberg, šef odseka kliničke farmakologije i toksikologije u Darmut Hičkok medicinskom centru, kaže da to zavisi od tipa lijeka, koliko je vremena prošlo od isteka roka i načina na koji je lijek čuvan.

– Mislim da ne postoji nikakav problem ako uzimate lijek kome je rok istekao prije nekoliko mjeseci ili godinu dana, a pritom je pravilno čuvan, i to važi za većinu lijekova – rekao je Venberg.

Ipak kako ističe postoje neki lijekovi koje ne bi trebalo upotrebljavati nakon isteka roka. Tečne lijekove posebno treba izbjegavati. Sadržaj boce je sterilan dok se ne otvori, jer kada se otvori tečni lijek, postaje veoma osjetljiv na bakterijske kontaminacije. To se posebno odnosi na kapi za oči.

Takođe bi trebalo da ozbiljno shvatite uputstva o čuvanju lijeka. Primjer toga je nitroglicerin, tablete koje se obično propisuju ljudima koji imaju anginu ili druge bolesti srca i izuzetno je osjetljiv na ekstremnu toplotu. Problema može da bude i sa antibioticima. Ako imate ozbiljnu infekciju i pronađete preostale antibiotike u svom ormariću, ne postoji način da se utvrdi da li je njihovo dejstvo oslabljeno, pa nema svrhe ni da ih pijete.

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.