Crveni križ Federacije BiH: Niste sami, tu smo za vas!

0

U jeku borbe protiv širenja korona virusa, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine građanima je na raspolaganje stavio sve resurse, uključujući organizacije Crvenog križa u strukturi, mobilne timove na terenu i telefonsku liniju za pružanje stručne psihosocijalne pomoći.

Crveni križ kao najveća svjetska humanitarna organizacija radi i na raspolaganje se građanima stavlja tijekom cijele godine, a taj rad dodatno je intenziviran tokom stanja prirodnih nesreća kakav je slučaj i sa širenjem korona virusa.

Osoblje, profesionalci i volonteri su se stavili građanima na raspolaganje i većina organizacija Crvenog križa u općinama i gradovima radi na distribuciji pomoći. Među prvim aktivnostima koje su poduzeli bilo je otvaranje telefonske linije na kojoj građani mogu dobiti tim dežurnih psihologa.

“Psihosocijalna podrška je jako važna, a posebno u ovakvim situacijama. Sasvim je opravdano da osjećamo strah, zbunjenost u situaciji poput ove. Strah je prirodna reakcija organizma koja se javlja kao odgovor na postojanje opasnosti. Mentalno zdravlje trebamo čuvati i ono što je jako važno da ostanemo racionalni, situaciju shvatimo ozbiljno, ali da ne izazivamo paniku kako kod sebe, tako i u zajednici.

Ovo je idealna prilika da vratimo ljudsku toplinu i bliskost.  Nazovimo drage ljude, popričajmo, popijmo kafu s njima putem Skype-a. Zadržimo prisebnost kroz duhovitost. Iskoristimo ovu novu situaciju, novo iskustvo da nešto naučimo.”, ističe jedna od dežurnih psihologinja Crvenog križa Federacije BiH.

Tim psihologa CK FBiH savjetuje kako najbolje prevenirati negativan utjecaj pretjeranog provođenja vremena u kući:

  • Sklonite se minutu u prostoriju i duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta, tako ćete sniziti vaš srčanu ritam i mozak će dobiti informaciju da je sve uredu. 
  • Doručak prije kafe! Izbacite loše navike pijenja kafe na prazan želudac. Kvalitetnim doručkom vaš organizam ce se lakše izboriti sa svakodnevnim izazovima i stresom 
  • Vježbajte 3 puta po 30 minuta sedmično minimalno, preporučljive su meditacija i joga. Zapamtite u zdravom tijelu je zdrav duh
  • Napravite svoju oazu mira, nije važno da li je to šolja čaja, razgovor sa dragom osobom, listanje starih slika ili briga o sobnoj biljci, važno je da imate svoj dio dana i prostor za opuštanje
  • Naučite novu vještinu/jezik
  • Zapisujte svoje misli, vodite dnevnik

Psiholozi su građanima na raspolaganju svaki dan od 10 do 19 sati i to na broju telefona +387 62 040 653 ili +387 60 343 0745.

U skladu sa naredbama štabova civilne zaštite na svim nivoima, organizacije Crvenog križa FBiH su se stavile građanima na raspolaganje za pomoć starijim osobama iznad 65 godina, samcima, bez bližih srodnika. Stoje im na raspolaganju kada je potrebno otići po lijek u apoteku, možda za odlazak kod ljekara, odlazak u trgovinu po namirnice ili plaćanje računa. Profesionalci i volonteri Crvenog križa na terenu su punoljetne osobe ispod 50 godina starosti, bez hroničnih oboljenja koji su potpisali izjavu da nemaju simptome kao što su groznica ili kašalj te da nisu bili van BiH, ili u kontaktu sa zaraženom osobom.

“Mjere zaštite, odnosno samozaštite članova mobilnih timova su pojačane, a Crveni križ Federacije BiH isporučio je 11.000 zaštitinih rukavica svojim organizacijama u kantonima/županijama, kao I pakete hrane I higijene. Vrijedi istaći i da naš redovan rad se nastavlja. Naši brojni korisnici ovise o nama. A tu je i kontinuiran rad na humanitarnom I zdravstvenom zbrinjavanju migranata u našoj zemlji.”, kazao je Jasmin Nikšić, asistent za javno zdravstvo CK FBiH.

Iz CK FBiH također pozivaju građane na racionalnost s obzirom na ograničenost kapaciteta te su prioritet starije osobe sa hroničnim oboljenjima koje žive same.

Pozivajući na solidarnost, iz CK FBiH su istakli da se svi građani koji trebaju neki vid pomoći mogu javiti lokalnim organizacijama Crvenog križa u općinama i gradovima i dobiti detaljne informacije.

“Apeliramo građanima da budemo odgovorni u ovoj situaciji. Treba da osjetimo odgovornost prema svojim najbližim i prema javnosti. Uz Crveni križ nisu sami. Mi očekujemo pomoć Crvenog polumjeseca Turske uskoro kako bi pomogli dalje. Javile su I društveno odgovorne kompanije, čija podrška u ovim momentima je jako značajna. #OstaniteKući, budite odgovorni”, zaključio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Namik Hodžić.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.