CKFBiH: Svjetski dan prve pomoći – Prvi odgovor u nesrećama na cesti

0

Svjetski dan prve pomoći je prilika da se naglasi ideja humanosti koja je začeta prije 150 godina. Od tada se prva pomoć potvrđuje prije svega kao humani čin koji je izraz želje da solidarno, bez razlike pomognemo svima kojima je pomoć potrebna.

“Ovogodišnji moto Svjetskog dana prve pomoći glasi “Prvi odgovor u nesrećama na cesti” apelirajući da je prvi odgovor upravo prva pomoć osobe koja se nađe najbliže. Možda baš Vi možete biti prva prisutna osoba.” – saopštavaju iz Crvenog križa Federacije BiH.

Svake godine više od 1.25 miliona ljudi izgubi živote u saobraćajnim nesrećama.

Prema studijama Svjetske zdravstvene organizacije „bez održivog odgovora i akcije predpostavlja se da će saobraćajne nesreće biti na sedmom mjestu kao uzrok smrti do 2030. godine“.

Treninzi prve pomoći su od velike važnosti kako bi podučili ljude kako da reaguju u slučaju saobraćajne nesreće. Treninzi prve pomoći su također najefektniji način da se podigne svijest o sigurnosti u saobraćaju i koracima koje treba poduzeti ukoliko dođe do saobraćajne nesreće.

Struktura Crvenog križa Federacije BiH danas će realizovati niz aktivnosti kao što su pokazne vježbe prve pomoći sa realističkim prikazom povreda, stanja i oboljenja, informativni štandovi na javnim mjestima, izvršiti anketiranje, potom podjelu informativno-edukativnog materijala

Iako je u pružanju prve pomoći najvažnije spasiti nečiji život, pružiti brzu i pravilno izvedenu prvu pomoć, važno je istaknuti i činjenicu da prva pomoć zbližava ljude u nevolji i pomaže u prevladavanju sve prisutnijeg nasilja, netolerancije i nepoštivanja različitosti.

Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna.

(Zdravi portal)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.