CKFBiH: Obradujete nekoga u svom okruženju toplim obrokom ili namirnicama

0

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svjetski dan borbe protiv siromaštva.

Cilj obilježavanja ovog datuma je promovisanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.

Ovogodišnja tema pod kojom se obilježava Međunarodni dan hrane je ujedno i globalna poruka FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu UN) „Zaustavimo glad u svijetu do 2030. godine“ – Nula gladnih do 2030.godine.

“Iskorjeniti siromaštvo svugdje i u svim oblicima je slogan pod kojim se ove godine obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.” – navode iz Crvenog križa Federacije BiH.

Pitanje siromaštva u Bosni i Hercegovini je skoro uvijek i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva. Sigurna radna mjesta, prihodi od rada koji omogućavaju život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite pitanja su koja više nego ikada utječu na svakodnevnicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.

Misija i mandat Crvenog križa je kontinuirano tokom cijele godine, raditi na borbi protiv siromaštva. Kako kroz kuhinje i podjelu obroka, tako i kroz prikupljanje i podjelu prehrambenih i higijenskih artikala.

Svjetski dan borbe protiv siromaštva obilježava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

“A vas pozivamo, da danas obradujete nekoga u svom okruženju, za koga znate da će mu značiti možda topli obrok, možda neka od namirnica da pripremi sebi obrok!” – ističu iz Crvenog križa Federacije BiH.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.