Čitav svijet smješten na malom poluostrvu pokraj jezera Klejrup u Danskoj

0

Čitav svijet smješten na malom poluostrvu pokraj jezera Klejrup u Danskoj.

Radi se o projektu Sorena Poulsena koji je koristeći zemlju, kamenje, travu i zastavice, napravio kartu svijeta, a za taj projekat bilo mu je potrebno 25 godina.

Karta svijeta Verdenskortet otvorena za posjetioce i ukoliko je posjetite, možete prepješačiti čitav svijet za samo nekoliko minuta, a potom popiti kafu u obližnjem kafiću.

Dimenzije njegove karte svijeta iznose 45 x 90 metara, a svakih 27 centimetara odgovara 111 stvarnih kilometara, prenosi pixelizam.com

Poulsen je rođen 1888. godine na posjedu na kojem se danas nalazi karta, a kao mladić, preselio se u SAD. Nakon 20 godina u inostranstvu, vratio se na porodično imanje u Danskoj. Pokušao je da imanje pretvori u veliki voćnjak, pa se nakon tog neuspjelog projekta, bacio na novi tj. danas poznatu kartu.

Danac je 1944. godine je započeo projekat i njemu se posvetio do svoje smrti u 81. godini, 1969. godine.

Poluostrvo je zaživjelo i postalo poznato, a ljubitelj geografije Pouksen, koristio je samo nekoliko jednostavnih alata i jako mnogo genijalnosti da bi ga stvorio – neka od kamenja je sam prebacivao sa jedne lokacije na drugu, a bila su teška i više od jedne tone.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.