Činjenice o Bosni i Hercegovini koje malo ko zna

0

Postoji mnogi činjenica o znamenitostima, historiji i događajima koji se vežu za Bosnu i Hercegovinu, a da vrlo malo ljudi zna za to. U nastavku dijelimo neke od tih činjenica.

Sarajevska Sahat kula je historijsko naslijeđe za koje se smatra da je jedini javni sat u svijetu po lunarnom vremenu.

BiH je deseti najveći potrošač kafe na svijetu

BiH je imala javna kupatila i hamame prije Pariza i Evrope

Na području Zavidovića do danas je pronađeno oko 50 kamenih kugli koje su bile raspoređene na 11 lokacija. Fenomen ove vrste je jako rijedak u svijetu. Pored Kostarike i Meksika, mnogi se nalaze u Bosni i Hercegovini.

Prvo centralno grijanje napravljeno je još u srednjem vijeku. Iz Fojnice je na kraljevsku tvrđavu provedena termalna voda

Sarajevo je bilo prvi grad u Evropi sa cjelodnevnom tramvajskom linijom, a ona je otvorena za Novu 1885. godinu, kao probna linija za, tada budući tramvaj u Beču.

Tvrtko Kotromanić je bio prvi kralj Bosne koja je u njegovo vrijeme obuhvatala veliki dio jadranske obale, sve do Zadra, a izgradio je i Herceg Novi.

Prvi rječnik bosanskog jezika objavljen je 1631. godine, 150 godina prije rječnika srpskog jezika i 200 godina prije prvog rječnika hrvatskog jezika

Bosna je bila na kartama iz 14. stoljeća. Nekada je postojalo Bosansko kraljevstvo, od 1377. do 1463. godine Bosnu osvajaju Osmanlije, a potom Austro-ugarska. Kralj Tvrtko I nosio je krunu od 1377. do 1391. godine.

Prva internet vijest u svijet, prvi je put poslana iz Sarajeva, sa Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.