Bronhitis – simptomi i prevencija

0

Bronhitis predstavlja upalu sluznice bronha ili dušnica kojima zrak prolazi izvana u pluća i obrnuto.

Oboljeli od bronhitisa kašlju i iskašljavaju sluzavi sadržaj, koji može biti proziran ili obojen. Kako bronhitis predstavlja jedan od preduvjeta za razvoj hronične opstruktivne plućne bolesti, svakako je važno na vrijeme započeti sa prevencijom i liječenjem.

Simptomi akutnog i hroničnog bronhitisa

Kod akutnog ili hroničnog bronhitisa glavni simptomi su kašalj, iskašljavanje sluzavog sadržaja koji može biti proziran, bijeli, žućkasti, zeleni, a rijetko se mogu vidjeti i tragovi krvi.

Bolesnici osjećaju nedostatak zraka, umor, nelagodu u prsima, a groznice se javljaju ako je povišena tjelesna temperatura. Kod akutnog bronhitisa javlja se glavobolja i bolovi u cijelom tijelu, a nadražajni kašalj može potrajati još nekoliko sedmica nakon prestanka drugih simptoma.

Za hronični bronhitis specifičan je produktivni kašalj koji traje najmanje tri mjeseca, tokom dvije uzastopne godine. Postoje razdoblja kada se kašalj i drugi simptomi pogoršaju, što ipak ukazuje na akutnu infekciju u hroničnom bronhitisu.

Kod oba oblika bolesti ljekaru se treba javiti kod kašlja koji traje duže od tri sedmice, tjelesne temperature iznad 38 °C, otežanog i ubrzanog disanja, bolova u prsima, gubitka tjelesne težine te iskašljavanja obojenog sadržaja (posebno ako je u njemu prisutna krv).

Prevencija bronhitisa

Jedna od ključnih stvari u prevenciji bronhitisa jeste izbjegavati plućne iritanse. To prvenstveno znači da se ne bi smjelo pušiti. Trebalo bi nositi i masku kada je zrak zagađen prašinom ili dimom, u društvu većeg broja ljudi, ili pri izloženosti nadražujućim sredstvima za čišćenje u kućanstvu.

Mnogi slučajevi akutnog bronhitisa nastaju zbog virusa gripe, pa stoga godišnja vakcinacija protiv gripe značajno pomaže u zaštiti od tog opasnog virusa. U obzir dolazi i cjepivo koje štiti od nekih vrsta upale pluća. Kako bi se smanjio rizik zaraze od virusne infekcije, treba često prati ruke i koristiti sredstva za pranje ruku na bazi alkohola.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.