Brojne su prednosti trčanja u mjestu, posebno u zimske dane

0

Trčanje na mjestu se može promatrati kao kardiovaskularna tjelovježba jer zadovoljava sve uvjete, ubrzava rad srca, disanje i potiče znojenje.

Stručnjaci ističu da je trčanje na mjestu, koje možete raditi i u udobnosti vlastitog doma, odlično za osobe koje nemaju pristup parkovima za trčanje. Naime, jednim istraživanjem se pokazalo da trčanje u okruženju punom ispušnih plinova (cesta, autoput) može učiniti više štete nego koristi. Ako ste ljubitelj trčanja u prirodi, probajte svoje vrijeme organizirati tako da trčite u jutarnjim satima, kada je razina ispušnih plinova nešto manja.

Trčanje na mjestu je dobar izbor za one koji ne mogu izdvojiti novac za kupovinu trake za trčanje ili članstvo u teretani, za šta vam je veoma često teško izdvojiti i vrijeme odlaska. Također je odlično jer možete trčati potpuno bosi, čime ćete instinktivno početi trčati na pravilan način.

Tehnika

Ovo je poprilično jednostavno. Uzmite par dobrih tenisica ili stanite na mekšu podlogu. Počnite trčati na mjestu, ali podižite ruke jer ćete potaknuti dodatnu potrošnju kalorija. Postoje i razne varijacije trčanja na mjestu. Tako, na primjer, možete koljena primicati što više prsima ili ubrzavati tempo.

Potrošnja kalorija

Iako se razlikuje od trčanja u prirodi ili na traci, trčanje na mjestu daje gotovo jednake rezultate. Naime, u jednom satu trčanja na mjestu (5 km/h) se potroše oko 563 kalorije (osoba teška 70 kilograma).

Prednosti

Osim potrošnje kalorija, trčanje na mjestu ima brojne druge prednosti. Možete trčati u bilo koje doba dana, dok gledate televizor ili slušate muziku. Za zdravlje je jednako dobro kao trčanje u prirodi ili na traci, a također pomaže u oblikovanju tijela i mršavljenju. Najznačajnije rezultate ćete primijetiti na nogama, kukovima i stražnjici.

Početak

Ako imate problema sa zdravljem, prije svega se posavjetujte s ljekarom jer trčanje nije za sve osobe dobar izbor. Najbolje je da počnete trčati u razdoblju od 30 minuta 4 puta sedmično. Kada primijetite porast sportske izdržljivosti, postupno povećavajte vrijeme trčanja. Na početku je važno da između svakog treninga uzmete 1 dan odmora.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.