Brčak Jasmin Šabanović dobitnik jedne od najprestižnijih svjetskih stipendija

0

Jasmin Šabanović je dobitnik jedne od najprestižnijih svjetskih stipendija – britanske Chevening stipendije. Među 66 000 prijavljenih kandidata iz čitavog svijeta, a nakon selekcije koja je trajala više od godinu dana, mladi brčanski specijalizant je izabran da bude jedan od onih koji će nastaviti svoje usavršavanje iz oblasti hirurgije na prestižnom Queen Mary Univerzitetu u Londonu, četvrtom najboljem Univerzitetu iz oblasti medicine u Ujedinjenom Kraljestvu i na Kraljevskoj londonskoj bolnici, jednoj od najboljih svjestkih bolnica iz oblasti minimalno invazivne hirurgije.

Queen Mary University of London, je dao sedam dobitnika Nobelove nagrade iz medicine, uključujući i Nobela za otkriće MRI tehnologije, otkriće upalnih parametara, prvenstveno prostaglandina i funkcije C reaktivnog proteina (CRP), funkcije neurona i transmisije nervnog impulsa, kao i za otkriće prenosnika malarije.

Mladi, Jasmin Šabanović je prvi Bosanac koji je dobio mjesto iz hirurgije na prestižnom britanskom Univerzitetu i prvi Brčak koji je dobio Chevening stipendiju. U toku jedne godine, imati će priliku da izučava oblast minimalno invazivne laparoskopske hirurgije iz domena Opće hirurgije, ali i da se upozna sa najmodernijim protokolima hirurške simulacije.

Vrijednost stipendije koje upotpunosti pokriva Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije iznosi preko 100 000 KM. I kako je to rekao britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Matt Field prilikom susreta sa Chevening stipendistima, Velika Britanija upravo želi da investira u mlade ljude kao što je Jasmin, jer upravo u njima prepoznaje prave lidere u svojim oblastima.

Veliku podršku tokom procesa selekcije dao je doc. dr. Zlatan Zvizdić, šef Klinike za Dječiju hirurgiju Univerzitesko Kliničkog Centra u Sarajevu kao i Ministar za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Senad Osmanović koji su svojim referencama još jednom podcrtali da obrazovanje mladih perspektivnih ljudi nema alternativu.

Izvor: InfoBrcko.com

Komentari
Podijeli

Comments are closed.