Bonitetno izvrsne kompanije Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije u Mostaru

0

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNK/Ž, 21% su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju više od 68% prihoda i 63% dobiti kantona/županije te zapošljavaju više od 57% od ukupnog broja zaposlenih. 

Ovo su rezultati koje ćemo istaći uz kompanije koje su za njih zaslužne, na Bisnode poslovnom susretu na temu bonitetna izvrsnost kompanija, s posebnim osvrtom na HNK/Ž, koji će se održati u Mostaru, 11. 10. 2018. u gradskoj Vijećnici, s ciljem isticanja najkvalitetnijeg dijela bh. ekonomije.

Susret organiziramo pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede/gospodarstva HNK/Ž i Grada Mostara, kojima je ovo još jedna u nizu aktivnosti u oblasti gospodarstva/privrede, koji pokazuje napore obje institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije ove regije.

Na ovom susretu određenim kompanijama će biti dodijeljen Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju.

Šta je bonitetna izvrsnost, čime se potvrđuje i ko su bonitetno izvrsne kompanije?

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekata a Certifikat bonitetne izvrsnosti kao međunarodno priznata potvrda ekonomske kvalitete poslovnog subjekta certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 67%, u ukupnoj dobiti 72% a zapošljavaju 55% ukupno uposlenih u BiH.

Bonitetno izvrsni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu/županiji

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNK/Ž, 21% su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju 68.47% prihoda koji u ovom kantonu/ županiji iznosi 5,7 milijardi KM i 63,43% od skoro 350 miliona KM dobiti kantona/županije te zapošljavaju 57,48% od ukupnog broja zaposlenih.

Manje od 3% bonitetno izvrsnih imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost, što je svega 0,56% u odnosu na aktivne kompanije županije/kantona, tako da je ovo zaista specijalno priznanje za kompanije kantona/županije.

Bonitetno izvrsni Grada Mostara

Mostar, kao sjedište HNK/Ž ima i najbolje pokazatelje: bonitetno izvrsnih kompanije je 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u Mostaru, a one ostvaruju 60% prihoda (što je preko 2 mlrd), 49% dobiti (preko 100 mil.) i zapošljavaju 53% od ukupnog broja zaposlenih u Mostaru. Više od pola bonitetno izvrsnih kompanija HNK/Ž nalazi se u Mostaru i one ostvaruju 47% njihove ukupne dobiti i više od 50% prihoda i zaposlenih. Svega 0,44 % kompanija u Mostaru imaju zlatnu bonitetnu izvrsnost.

Najviše bonitetno izvrsnih kompanija Mostara su u trgovačkoj djelatnosti (36%), većina ih je malih (66%) i 74% rade duže od 10 godina, što pokazuje stabilnost u poslovanju.

BISNODE BH

pripada grupaciji Bisnode, vodećem evropskom ponuđaču poslovnih informacija i analitičkih rješenja, sa sjedištem u Švedskoj, koja zapošljava 2100 ljudi u 19 zemalja Evrope. Bisnode pruža podršku  kompanijama u pronalasku novih klijenata te procesu stvaranja i upravljanja odnosa s postojećima, zahvaljujući integrisanim i kvalitetnim podacima, na osnovu kojih razvijamo platforme za donošenje odluka koje će pomoći kompanijama da automatizuju svoje poslovne procese i donose odluke na osnovu podataka. Bisnode je najveći partner kompanije Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućavamo informacije o više od 250 miliona kompanija iz 220 zemalja svijeta.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.