Bolovi u leđima: 3 glavna krivca i kako ih se riješiti

0
UKOČENA ZDJELICA

Jedan od glavnih uzročnika bolova u donjem djelu leđa je zdjelica, odnosno njeno pomicanje prema naprijed ili u stranu. “Bolovi se pojavljuju zbog ukočenih (tvrdih) te oslabljenih mišića trbuha i leđa koji pomiču zdjelicu. Ove probleme uzrokuju neaktivnost, dugotrajno sjedenje i krivo držanje” – ističe magistar Kineziologije Tomislav Matijevac.

SLABI TRBUŠNI MIŠIĆI

Vaša kralježnica i trbušni mišići rade zajedno u timu, a sve kako bi mogli pridržavati cijelu težinu tijela. Preslabi mišići trbuha ne mogu obavljati svoj dio posla, što znači da taj dio preuzimaju mišići leđa.
Upravo zbog preopterećenja dolazi do bolova i ukočenosti. Preslabi trbušni mišići ne mogu podnijeti ni veće napore poput podizanja teških predmeta pa može doći i od većih komplikacija i povreda.

PREDUGO SJEDENJE

Sjedenje je najgori neprijatelj vašeg tijela. “Naše tijelo napravljeno je za hodanje te je za njega sjedenje 6 ili 8 sati neprirodno” – objašnjava Matijevac. “Dok sjedimo, mišići trbuha su opušteni i neaktivni pa njihovu funkciju preuzimaju mišići leđa, tačnije, samo jedna strana leđa, a upravo zbog takvog opterećenja dolazi do bolova u leđima”. No, protiv bolnih leđa postoji i vrlo jednostavan lijek, koji se krije u samo tri pokreta. Riječ je o vježbama koje možete napraviti sami, kod kuće:

(Nova)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.