BoHeMSA i Incision BiH: Predavanja i radionice iz oblasti anestezije

0

Studenti Incision Bosnia & Herzegovina (Internacionalna studentska hirurška mreža) tima pri BoHeMSA-i uz suradnju sa uposlenicima Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, su organizirali predavanja iz aktuelnih tema iz oblasti anestezije i radionice za studente (koji će se tokom sedmice održavati na modelima na Klinici za anesteziju i reanimaciju) i na taj način pridružili se kolegama diljem svijeta u obilježavanju 16.oktobra – Svjetskog dana anestezije (World Anaesthesia Day).

Teme predstavljene na predavanju obuhvatale su dječiju anesteziju, transplantaciju organa, globalnu anesteziju i zbrinjavanje disajnih puteva, koje je ujedno bilo i uvod za pokaznu vježbu za orotrahealnu intubaciju.

Približiti studentima anesteziju kao granu medicine, dati im osnove teoretskog i praktičnog znanja za orotrahealnu intubaciju, te razviti svijest o velikoj ulozi anesteziologa u tretmanu hirurškog pacijenta i značaju adekvatne opreme, edukacije i ulaganja u ovu oblast, bili su neki od glavnih ciljeva ovog projekta. Osim teoretskog dijela, za studente su organizirane i radionice orotrahealne intubacije na modelima Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a.

“Ovim putem se želimo zahvaliti Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, WFSA te InciSioN International koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta i odlučili dati svoju podršku.” – navode organizatori.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.