Beba stiže iz porodilišta, jeste li spremni?

0

Većinu novopečenih roditelja obuzme panika kada svoju prvu bebu dovode kući iz porodilišta.

Najvažnije je pridržavati se uputstava koje mama i novorođenče dobiju na otpustu iz bolnice.

Roditeljima pomaže i patronažna sestra iz Doma zdravlja, koja u prvih pet dana bebinog boravka kod kuće dolazi jednom dnevno i obučava mame i tate kako da pravilno paze i njeguju novorođenče.

Dolazak kući iz porodilišta

Pri dolasku kući iz porodilišta treba prvo obratiti pažnju na vožnju bebe u automobilu. Jako je važno da se pridržavate propisa i da koristite adekvatno sjedište za bebu. Novorođenče ne smijete držati u naručju dok je automobil u pokretu, jer svako naglo zaustavljanje može da istisne bebu iz majčinih ruku ali i može da dovede do naglih trzajnih pokreta. Po dolasku kući bebu treba da čeka čista soba, posetljina u krevecu, pelene, benkice i sve neophodne stvari za higijenu i ishranu.

Prvih nekoliko dana

Oblačenje, kupanje i njega bebe u prvih nekoliko dana njenog boravka kod kuće je posao patronažne sestre, koja je obilazi i obučava roditelje kako da se staraju o novorođenčetu. Za higijenu bebine kože treba koristiti običnu vodu ili blagi sapun, a kožu treba čistiti do dva puta sedmično.

Prvi period bez posjeta

Rodbina i prijatelji porodice žele odmah da vide bebu, ali posjete velikog broja ljudi istovremeno ne preporučuju se u prvih 40 dana.

Smatra se da je 40 dana potrebno za oporavak nakon porođaja i da je novorođenčetu potrebno toliko vremena da se adaptira. Takođe, dijete se tako štiti od infekcije, pa u prvih mjesec dana može da ga posjeti samo najbliža rodbina. Svi koji se približavaju bebi moraju prethodno da dobro operu ruke i moraju da budu zdravi.

Zdravstvene kontrole su bitne

Roditelji moraju bebu da redovno vode na kontrole i kad god imaju neke nedoumice ili ne znaju da se snađu sa bebom treba da odu kod pedijatra i pitaju za savjet.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.