Banjalučani sjajni na sceni, večeras zatvaranje Juventafesta

0

Pretposljednjeg dana 6. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo odigrana je predstava „Kontrolni“ Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke.

Pozorišni komad koji govori o četiri prijatelja različitih karaktera i odgoja, koji idu zajedno u školu, postavila je redateljica Nikolina Friganović. „Kontrolni“, u trajanju od 50 minuta, igra 11 srednjoškolaca, među kojima je i Nađa Knežević.

  • Prvenstveno, drago mi je što smo prošli jaku selekciju za učešće na Festivalu. Ovo je veliki izazov za nas i pozorište. Smatram da je komad kojim se predstavljamo publici veoma dobar i da ćemo ostaviti jake utiske kako na publiku tako i na festivalski žiri – kazala je Knežević pred izlazak na scenu.

Igor Letić koji s Knežević dijeli scenu, istakao je da je ovo dosta mlada predstava te se osvrnuo na samu radnju.

  • Predstavu smo do sada igrali u Kostajnici i Banjoj Luci. Ona govori o klincima koji samo žele proći kontrolni test. Svaki od njih je čudan na svoj način, prikazuje se i ispoljavanje mržnje u razredu, neki se drogiraju, neki su u depresiji… Vjerujem u uspjeh ove predstave na Juventafestu – rekao je Letić koji je sa svojim drugarima iz predstave na kraju izvođenja nagrađen gromoglasnim aplauzom publike.

Predstave „Kontrolni“, „San ljetne noći“, „Niskomasni život“, „Samo san“, „Talas“ te „Sve je u redu“, koja će sutra zatvoriti ovogodišnji Juventafest, u utrci su za Grand Prix i Specijalnu nagradu žirija, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović.

Proglašenje najboljih i dodjela nagrada desit će se u Pozorištu mladih Sarajevo u ponedjeljak, 17. septembra, nakon izvođenja predstave „Sve je u redu“ koja je na programu u 19.00 sati. Sat ranije bit će upriličen defile učesnika Festivala koji počinje na Ajfelovom mostu, a završava na trgu ispred Narodnog pozorišta.

Također, posljednjeg dana Juventafesta, u Centru kulture i mladih Općine Centar, OJ Jelićeva, u 13.00 sati bit će upriličene prezentacije radionica lutkarstva, pozorišne maske, plesa te radionice „Perspektiva‟.

Ovogodišnji workshopovi namijenjeni učenicima i profesorima, realizirani su od petka do nedjelje, uz podršku lutkarke Jasminke Božute, redateljice Ade Sokolović, dramske pedagoginje Jadranke Korde Krušlin, glumca Matije Kezelea te plesača i plesnog pedagoga Željka Božića.

Kao i prethodnih dana, ulaz na posljednju predstavu ovogodišnjeg festivala je slobodan.

PONEDJELJAK, 17. septembar

  • Prezentacija radionica / Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva
  • Defile učesnika Festivala, Ajfelov most
  • „Sve je u redu”, dramatizacija romana Jasminke Petrović, redatelj: Dušan Blagojević, Teatar Gimnazijalac, Srbija / Pozorište mladih Sarajevo
  • 15 sati – Dodjela nagrada i zatvaranje Festivala / Pozorište mladih Sarajevo

Više informacija na: www.juventafest.ba i www.facebook.com/juventa.fest/

Info o Juventafestu:

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest je nastao 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj mladoj publici.

U šest godina postojanja, Juventafest je okupio više od 1.000 učesnika iz 12 zemalja, a njihov broj iz godine u godinu raste. U organizaciju Festivala uključeno je preko 50 volontera koje čine uglavnom srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci. U pet dana Festivala učesnici se, kroz druženje i rad, upoznaju s različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci specijalizirani za pojedine oblasti.

Na Festivalu su do sada gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške, Mađarske i Rumunije, a festivalska aplikacija je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta.

Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, povezuje mlade ljude zainteresirane za teatar i nudi im mogućnost da uče i usavršavaju se kroz rad i druženje.

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.