Banja Luka: Zanimljivosti koje čine ovaj grad posebnim

0

Banjaluka je drugi najveći grad u Bosni i Hercegovini, poznat po rijeci Vrbas, tvrđavi Kastel, zelenim alejama…

Kastel je najveća tvrđava i najstariji spomenik na području grada Banja Luka. Ova velika i prelijepa kamena tvrđava se nalazi u centru grada na lijevoj obali rijeke Vrbas, a sa druge strane protiče mala rijeka Crkvena. Tačni podaci o nastanku tvrđave Kastel ne postoje, ali pronađeni su brojni dokazi o postojanju prahistorijskog naselja na ovom mjestu.

Banjaluka se može pohvaliti najstarijom hidroelektranom na Balkanu. U Delibašinom selu monasi iz reda Trapista izgradili su hidrocentralu 1899. godine, pa je tako prva sijalica u Banjaluci zasijala osam godina prije Zagreba.

Prvi put se Banja Luka spominje u zapisima ugarskog kralja Vladislava II Jagelovića, krajem 15. vijeka. On je 6. februara 1494. godine u Budimu izdao ispravu u kojoj se ovo mjesto navodi kao malo ugarsko utvrđenje u sastavu novoformirane Jajačke banovine.

Banja Luka je i ime za vrstu lala koje se uzgajaju u Holandiji. U toj zemlji postoje nepregledne plantaže predivne žuto-crvene “Banjaluke”.

Prva kafana u Banjaluci otvorena je još davne 1617. godine! Poređenja radi u Parizu prva kafana je otvorena 54 godine kasnije, dok je Beč za Banjalukom kasnio punih 66 godina.

Zbog velikog broja zelenih površina, parkova i aleja Banjaluka nosi epitet grada zelenila. Neki bi rekli i “šumski grad” ili “grad u šumi”

Komentari
Podijeli

Comments are closed.