ASuBiH organizuje treći po redu Socijalni dan

0

Socijalni dan je projekat koji srednjoškolcima, na jedan dan, daje priliku da zamjene školske klupe radnim mjestima.

Na ovaj način srednjoškolci stiču svoje prvo radno iskustvo, pruža im se prilika da teorijsko znanje napokon primjene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o njihovom budućem zanimanju. Projekat sadrži veliki broj korisnih rezultata za zajednicu. Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac volontira, poslodavac je dužan da uplati dnevnicu za tog učesnika u Fond Socijalnog dana. Svrha ovog Fonda jeste da srednjoškolci volontirajući jedan dan prikupe novčana sredstva kojima će se finansirati projekti u lokalnim zajednicama.

„Ovako dolazimo do zadovoljenja potreba mladih i zajednice jer preduzeća ulažu sredstva u svoju zajednicu i njene ambiciozne mlade. Srednjoškolci iz svake lokalne zajednice koji učestvuju u projektu identificiraju probleme koji se nalaze u njihovoj okolini, te pišu projektni prijedlog za rješavanje istog kako bi ga rješili ili doprinijeli njegovom rješavanju u budućnosti. Na taj način oni sami već aktivno i odgovorno aktivistički djeluju u svojoj lokalnoj zajednici. Koriste svoju sposobnost da djeluju na promjene i ne čekaju da neko drugi riješi taj problem. Socijalni dan je projekat koji provode mnoge omladinske organizacije u Evropi kao što je Italija, Njemačka, Danska, Srbija, Belgija, Norveška i sl.“ – ističe  Zerina Hubjer, Članica Upravnog odbora AsuBiH.

Zarađeni novac doniraju najčešće u svrhe financiranja projekata za mlade u nerazvijenim zemljama. Svaka kompanija koja odluči biti partner na ovom projektu i da priliku srednjoškolcima da jedan dan provedu radeći u njihovim preduzećima u isto vrijeme investira u samu lokalnu zajednicu ali i u mlade ljude koji će jednog dana postati nosioci cjelokupnog društva.

„Realizovali smo dva Socijalna dana, 2016. i 2017. godine, a već se pripremamo i za treći! Prošli vikend je u Zenici bio pripremni trening za koordinatore Socijalnog dana gdje je prisustvovalo 28 srednjoškolaca iz preko 20 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.“ – dodaje Hubjer.

Realizaciju događaja finansijski je omogućilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.