Artez – beogradski muralista krasi zidove od Zagreba, preko Istanbula do Nju Delhija

0

Muralista iz Beograda, Andrej Žikić (30), poznat pod pseudonimom Artez, jedan je od najboljih uličnih umetnika (street art-ista), čiji radovi krase zidove širom sveta – od Zagreba, Beograda, Tirane, do Istanbula, Sao Paula i Nju Delhija.

Inače arhitekta po struci, street art-om se bavi više od 15 godina, a počeo je crtanjem grafita u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, kao i Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, koje je pohađao.

“Jednostavno je taj ceo pokret bio jako atraktivan i zanimljiv u vreme kad sam ja bio u srednjoj školi i to me je nekako uzelo pod svoje i obeležilo je moje odrastanje, bar u tom tinejdžerskom dobu”, objašnjava Andrej Žikić.

Vremenom se interesovanje prebacilo sa crtanja grafiti slova na crtanje karaktera, pa su onda i razmere počele da se menjaju i sada se bavi slikanjem murala, odnosno slika većih dimenzija.

Muza, njegova bokserka Juna

Prvi put je postao poznat, kada je osvanuo njegov mural u Sao Paulu posvećen kultnom filmu “Ko to tamo peva”, a sada su njegovi radovi prepoznatljivi svima jer voli da oslikava prirodu, ljude i životinje, a između ostalog i jer se na njima nalazi njegov pas, bokserka Juna.

“Moju bokserku Junu sam počeo da crtam pred prvo veliko putovanje kada sam išao u Indiju. Zatim se to nastavilo, kad god mi je nedostajala, ja bih nacrtao njen portret na zidu i tokom godina je osvanulo desetak njenih portreta širom sveta”, dodaje Artez.

Kako ističe, bokserka je pre oko dva meseca uginula, zbog čega će njeni portreti krasiti većinu i njegovih budućih murala, kako bi je održao u sećanju.

Nedavno je završio tri murala ispod Tramvajskog mosta u centru Beogradu, gde devojka dok čita knjigu zaspi, nakon čega jelen iskače iz knjige. I devojka i on se nalaze na imaginarnoj lokaciji, a tu je i Juna na srednjem muralu.
– Juna krasi zidove i murala koji je u junu oslikao u delu grada Kadikoy, u Istanbulu
“Mural koji sam oslikao u Istanbulu u delu grada koji se zove Kadikoy je za temu imao jednu scenu u kojoj muškarac čita knjigu i dok čita knjigu toliko se gubi u priči, da jednostavno počinje da levitira. Prostor oko njega se menja, on više nije u dnevnoj sobi, već se nalazi u nekom imaginarnom prostoru, koji je zamislio dok je čitao knjigu. Mural je posvećen mojoj kuci, zove se Beautiful journey i jedan je od najboljih radova koje sam do sada oslikao, jedan od radova na koje sam ponosan”, navodi Žikić.

Uskoro će se Artez vratiti u Tursku, tačnije u oktobru, jer je pobedom na konkursu u Izmiru dobio priliku da oslika jednu od pet fasada u tom gradu.
“Radi se o devojčici koja drži bicikl i posmatra jedan balon, koji je karakterističan za oblast koja se zove Cappadocia. Njoj balon odnosi taj bicikl, tako da je to jedna sanjiva tema koja ima elemente značajne za Tursku”, objašnjava.
Mada je teško da izdvoji omiljene murale, kaže da su mu posebni oni koji su sa sobom nosili najveće izazove jer je tada morao da prevaziđe sopstvene granice i izvede ono za šta je do tada mislio da je nemoguće.

“Jedan je bio mural u Patni, u Indiji, koji sam crtao na bambusovoj skeli, ogromne dimenzije, jako loša organizacija, bambusova skela na sve to i kratak vremenski rok koji je onako dosta otežao ceo projekat, ali uspeo sam da završim”, kaže Žikić.

Drugi mural koji izdvaja je na ostrvu Santa Cruz de La Palma, jednom od Kanarskih ostrva.
“Problem sa kojim sam se tu susreo je da je zid bio veći nego što sam ja mislio da je. Nije bio 150, već 450 metara kvadratnih i imao sam samo pet dana da završim, a šlag na tortu je bila platforma viseća, koja nije imala električni pogon, nego sam ručno morao da se penjem gore i dole, tako da je taj projekat jako bitan zato što sam morao da primenim neke nove tehnike u slikanju murala, a koje sada koristim i znatno sam ubrzao čitav proces izvođenja”, izjavio je on.

Njegovi murali su svuda po Beogradu, ali i ostatku Srbije, u Hrvatskoj ima jako puno murala, u Crnoj Gori i Bugarskoj nekoliko, po jedan u Makedoniji, Rumuniji i Albaniji.

Za jedan mural potrebno je od tri do pet dana, a inspiraciju crpi u svemu oko sebe, ljudima, kao i atmosferi na samoj lokaciji gde je mural, odakle dobija i ideje za boje koje će koristiti.
Voleo bi da njegovi murali osvanu u Meksiku, kao i Japanu, a kao i u svakom poslu, zaključuje Artez, uslov je da budete vredni i ne odustajete brzo.

(AA)

Komentari
Podijeli

Comments are closed.