Alergijske reakcije na lijekove – kako ih prepoznati?

0

Alergijske reakcije na lijekove su imunološke reakcije koje se javljaju kod manjeg broja osoba koje su najčešće prije uzimale dotični lijek.

Alergijska reakcija se može javiti na bilo koji lijek. Način primjene, trajanje liječenja, doza i učestalost primjene lijeka utiču na pojavu reakcija preosjetljivosti na lijekove. Senzibilizacija na lijek češće se javlja nakon primjene lijeka na koži ili sluznici, a rjeđe nakon oralne primjene lijeka. Anafilaktička reakcija češće se javlja nakon primjene lijeka u obliku injekcije (penicilin). Dugotrajna primjena visokih doza te česta primjena istog lijeka povećavaju opasnost od pojave alergije na lijek. Alergije na lijekove rjeđe su kod dojenčadi i male djece. Zanimljivo je da su kožne alergijske reakcije na lijekove znatno češće kod žena te da osobe alergične na jedan lijek imaju i 15 puta veći rizik alergije na još neki lijek.

Koji lijekovi najčešće izazivaju alergijsku reakciju?

Lijekovi na koje se najčešće javljaju alergijske reakcije su: acetilsalicilna kiselina i njoj srodni lijekovi koji se propisuju kod bolova ili povišene temperature (tzv. nesteroidni antireumatici – NSAID), antibiotici (penicilini, cefalosporini, karbapenemi), sulfonamidi, antituberkulotici, nitrofurantoin, antikonvulzivi, anestetici itd.

Učestalost i težina nuspojava u pravilu raste s povećanjem doze. Taj odnos doze i odgovora ne vrijedi za osobe koje su alergične ili preosjetljive na određeni lijek. Kod njih i male količine lijeka mogu pokrenuti alergijske reakcije u rasponu od blagih i nelagodnih do teških i po život opasnih. U alergijske reakcije spadaju kožni osipi i svrbež, groznica, suženje dušnica s astmom, oticanje tkiva poput grkljana i glasnica s otežanim disanjem ili pad arterijskog pritiska, ponekad na opasno niske razine.

Alergija na lijekove je nepredvidljiva jer se reakcija javlja nakon prethodnog, jednokratnog ili višekratnog izlaganja odgovornom lijeku (putem kože, ustiju ili injekcije) bez ikakvih posljedica. Blage se reakcije liječe samo antihistaminicima, dok teške zahtijevaju injiciranje adrenalina i kortikosteroida.

Ljekari prije propisivanja lijeka obično pitaju pacijente da li znaju za neku alergijsku reakciju na ranije davane lijekove. Osobe koje su preživjele teške alergijske reakcije, oni koji pate od teških bolesti ili primatelji visokorizičnih lijekova trebaju nositi narukvice ili ogrlice s takvim podacima (u SAD–u se takve upute zovu Medic Alert—medicinsko upozorenje). Zabilježena informacija kao što je npr. alergičan na penicilin, dijabetičar ovisan o inzulinu, liječi se varfarinom je od velike koristi ljekarima i drugom zdravstvenom osoblju, posebno u hitnim stanjima.

Simptomi alergije na lijek

Najčešći su kožni simptomi. Ubrzo nakon primjene lijeka može se javiti koprivnjača i/ili angioedem. Nakon terapije te promjene obično nestaju. Česti su osipi, sitan morbiliformni osip, nalik onom kod ospicama ili makulopapularni (krupniji, mrljast, iznad razine kože). Osip je obično simetričan, pojedine se promjene međusobno stapaju, a ne javlja se na dlanovima i tabanima. Kod djece se te promjene mogu zamijeniti s dječjim virusnim osipnim bolestima (ospice, rubeola). Kod nekih bolesnika alergija na lijek očituje se tek nakon izlaganja suncu, što nazivamo fotoalergijskim učinkom, a kod nekih se osoba nakon kožne primjene lijeka javlja tzv. kontaktni alergijski dermatitis.

Osim kože, alergija na lijek može se manifestirati simptomima zahvaćenosti drugih organskih sustava: dišnog (simptomi rinitisa ili astme, kašalj, plućni infiltrati s eozinofilijom), probavnog (simptomi upale želuca, tankog i debelog crijeva, hepatitis), mokraćnog (intersticijska upala bubrega, glomerulonefritis), živčanog (epileptički grčevi, upale živaca), krvotvornog (eozinofilija, smanjen broj trombocita, hemolitička anemija). Reakcije na lijekove mogu se manifestirati i istovremenim simptomima više organskih sustava (serumska bolest i hipersenzitivni sindrom). Najopasnije reakcije na lijek su anafilaktički i anafilaktoidni šok.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.