9 najčešćih pitanja koja postavljamo Google-u kada je riječ o zdravlju

0

Svi smo barem jednom pretraživali simptome bolesti putem interneta. No, dr. Google nas nerijetko dovede i do neke maligne ili bizarne bolesti. Iako smo se bezbroj puta uvjerili da iznenadni umor, štucanje ili titranje kapka ne znači da bolujemo od neke teške bolesti od pretraživanja, uglavnom, ne odustajemo.

Ako i vi često guglate simptome bolova u nastavku saznajte i koja su to pitanja najčešće postavljena google-u u vezi zdravlja.

Zašto se osjećam tako umorno?

Mnogo je razloga zašto osjećate umor. Vjerojatno se niste naspavali ili na vas utiču vremenske prilike, odnosno neprilike! Također postoji mogućnost da vam nedostaje željeza ili da ne podnosite gluten. Ako umor postane hroničan i potraje duže od nekoliko dana, zatražite pomoć doktora. Pravog.

Zašto stalno podrigujem?

Iako ne postoji konkretna dijagnoza, moguće je da imate probavne smetnje poput žgaravice. Ako osjetite smetnje duže od 3 sedmice, možda imate gastritis ili je nešto ozbiljnije posrijedi.

Zašto mi opada kosa?

Gubitak kose može biti genetski uvjetovan ili uzrokovan hormonalnom promjenom, alopecijom areatom, lupusom i brojenim drugim stvarima. Ako primjećujete da je ispadanje kose jače nego inače, potražite savjet ljekara!

Zašto mi kasni menstruacija?

Moguće je da ste trudni ili ste jednostavno previše pod stresom. Ako vam menstruacija kasni duže od 2 sedmice, dogovorite pregled kod ginekologa.

Kada počinju jutarnje mučnine u trudnoći?

Jutarnja mučnina se obično javlja oko 12. sedmice trudnoće i prestaje između 16. i 20.  sedmice. Mučnina se može javiti u bilo koje doba dana. Neke žene uopće nemaju mučninu, što je potpuno normalno.

Šta učiniti ako osjećam tjeskobu?

Uzroci tjeskobe su individualni, a najčešći okidač su snažne emocije, promjena hemijskih procesa u mozgu, zloupotreba droge ili alkohola i pušenje. Za liječenje tjeskobe i anksioznosti, zatražite pomoć psihijatra ili psihologa.

Šta učiniti ako osjećam bol u prsima?

Bol u prsima može biti potencirana fizičkom aktivnošću ili emocionalnim stresom. Također se može pojaviti i kao simptom žgaravice, uklještenja diskova kralježnice, upale mišića ili anksioznosti. Ako osjećate iznenadnu i jaku bol u prsima, praćenu plitkim dahom, koja traje duže od 15 minuta, nazovite hitnu pomoć. Takva bol u prsima može biti simptom srčanog udara!

Zašto imam glavobolju?

Glavobolja može biti uzrokovana migrenom, koju obično prate mučnina i povraćanje. Većina glavobolja nije ozbiljna i najčešće se javlja radi napetosti, stresa, lošeg držanja ili dehidracije. U rijetkim slučajevima, glavobolja može biti simptom moždanog udara, meningitisa ili tumora na mozgu. Kod ovakvih ozbiljnih bolesti, glavobolje su uglavnom izuzetno snažne i teško prolazne. Ako se borite s takvom vrstom glavobolje, zatražite doktorsku pomoć.

Zašto mi titra kapak?

Ako osjetite titranje kapka, ne brinite. To je uobičajeno i javlja se uglavnom uslijed umora. Titranje kapka može potrajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, a uzrok je nepoznat. Međutim, ako uočite da kapci pretjerano titraju ili vam se nehotice zatvara jedno ili oba oka, posjetite ljekara.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.