6. Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva – JUVENTAFEST

0

Selektovano šest najboljih predstava

Šesti Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva “Juventafest”, koji će ugostiti blizu 150 mladih teatarskih stvaraoca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke… održat će se u Sarajevu, od 13. do 17. septembra 2018. godine.

Selektorica Asja Krsmanović imala je težak zadatak da od velikog broja prijavljenih radova, koji su stigli iz cijele Evrope, odabere šest najboljih, a to su:

  • „San ljetne noći“, William Shakespeare, reditelj: Matjaž Latin, Druga gimnazija Maribor, Slovenija
  • „Low fat life“, Viliam Klimáček, režija i dramatizacija: Oksana Kaplanova i Kefir Sect, Elementary Art school Louny, Češka
  • “Samo san”, prema motivima strip albuma “Sun city”, rediteljica: Jadranka Korda Kušlin, Zagrebačko Kazalište Mladih / Učilište, Hrvatska
  • “Talas”, dramatizacija školskog eksperimenta Rona Jonesa, reditelj: Predrag Stojmenović, Omladinsko pozorište Dadov, Srbija
  • “Kontrolni”, Milena Depolo, rediteljica: Nikolina Friganović, Gradsko pozorište Jazavac – Studio Jazavac, BiH
  • “Sve je u redu”, dramatizacija romana Jasminke Petrović, reditelj: Dušan Blagojević, Teatar Gimnazijalac, Srbija

Ovogodišnji festival kreće iz Narodnog pozorišta u Sarajevu, a svečano će ga otvoriti predstava  „San ljetne noći“, koju izvode srednjoškolci Druge gimnazije iz Maribora. Zanimljivo je da će u predstavu biti uključeno čak 50 srednjoškolaca, što će biti veliki izazov kako za izvođače, tako i za organizatore Festivala.

Treba napomenuti da će ovogodišnje dobitnike Grand Prix-a za najbolju predstavu i Specijalne nagrade odabrati stručni žiri u sastavu: Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović.

Više informacija na www.juventafest.ba

O Juventafestu:

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra JUVENTAFEST je nastao 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici.

U šest godina postojanja, JUVENTAFEST je okupio preko 1000 učesnika iz 12 zemalja, a njihov broj svake godine raste. U organizaciju festivala uključeno je preko 50 volontera koje čine uglavnom srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci. U pet dana festivala, učesnici se, kroz druženje i rad, upoznaju sa različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci, specijalizirani za pojedine oblasti.

Na festivalu su do sada gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške, Mađarske i Rumunije, a festivalska aplikacija je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta. Jedini uslov je da su svi izvođači na sceni srednjoškolci.

 

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.