50% oftamologa bilježi povećanje problema s vidom zbog plavog svjetla pametnih telefona

0

Pametni uređaji postali su dio naše svakodnevice bez kojih više ne možemo zamisliti život no problem nastaje kada njihova upotreba narušava naše zdravlje.

article-2577824-1C2D266B00000578-36_634x499Istraživanja su pokazala da prekomjerna izloženost plavom svjetlu (pogotovo tokom noćnih sati) može poremetiti ustaljeni ritam spavanja i buđenja. Naime, plava svjetlost potiskuje melatonin, izaziva naprezanje i zamor očiju što može dovesti do zamagljenog vida, suhih i nadraženih očiju, glavobolje, umora te bolova u vratu i leđima.

Zašto se plavo svjetlo razlikuje od ostalih tipova svjetlosti?

Jednostavno rečeno, plavo svjetlo (za razliku od ostalih dijelova vidljive svjetlosti) ima jednu od najkraćih, najenergičnijih valnih dužina pa je veća vjerovatnost da će oštetiti mrežnicu oka uslijed dugotrajne izloženosti.

Jeste li znali?

  • Pametni mobiteli i tableti emitiraju više plavog svjetla od bilo kojeg drugog izvora svjetlosti
  • Tinejdžeri u prosjeku provedu 9 sati dnevno ispred raznih digitalnih uređaja, uključujući TV, mobilne uređaje, kompjutere i tablete
  • 50 posto oftalmologa zabilježilo je povećanje problema s vidom pacijenata uslijed prekomjerne izloženosti plavom svjetlu
  • Lutein i zeaksantin su karotenoidi koje organizam koristi kao prirodne filtere, ali ih sam ne proizvodi, nego ih moramo unositi prehranom

Lutein i zeaksantin – prirodni pigmenti koji apsorbiraju plavo svjetlo

Lutein i zeaksantin su prirodne sastavnice makule, dijela mrežnice koji je odgovoran za centralni vid. Njihova zadaća je filtracija štetnog plavog svjetla koje može oštetiti makulu. Naše ih tijelo ne može samo proizvesti, zato ih trebamo uzimati hranom.

Lutein i zeaksantin su prirodno prisutni u zelenom lisnatom povrću poput peršuna, špinata, kelja, zelene salate, repe, brokula, ali i mrkvi, grašku, žumanjku jajeta te mastima životinjskog porijekla. 

Zeaksantin je karotenoid koji daje boju paprikama, kukuruzu i mnogim drugim biljkama. On je jedan od karotenoida koji se nalazi u retini (mrežnici) oka. U centralnom dijelu mrežnice, makuli, zeaksantin je dominantna komponenta, a u perifernom dijelu većinu čini lutein.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.