5 nezahtjevnih balkonskih krasotica koje svima uspijevaju

0

Ništa ne uljepšava balkon kao što to radi cvijeće. Rado biste svoj balkon ukrasili cvijećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje njege? Kako bismo vam pomogli kod izbora, donosimo 5 vrsta balkonskog cvijeća koje uvijek uspijeva

1.Kadifa

kadifaKadifa je među najpopularnijim ljetnim cvijećem. Kako zbog svoje ljupkosti, tako zbog toga što nije zahtjevna. U kakvu god zemlju posadili ove zahvalne cvjetnice, one će uspjeti. Kadifica je balkonsko cvijeće bogate cvatnje lijepog cvijeta koja traje cijelo ljeto. Dolazi u nijansama žute i narančaste, a cvjetovi mogu biti jednostavni ili puni. Kadifica će najljepše rasti u sunčanom do polusjenovitom staništu. Želite li cvatnju svojih kadifica produžiti i tokom cijelog ljeta, obavezno je uklanjanje ocvalih cvatova te redovito prihranjivanje i zalijevanje.

2. Pelargonija

pelargonijaPelargonija je također poznata po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti. Karakteriziraju je uspravni mesnati izboji s tamnozelenim listovima koji na ivicama imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od izravnog podnevnog sunca. Kako bi lijepo rasla obavezno je uklanjanje ocvalih cvjetova i požutjelih listova kako se ne bi razvile bolesti.

3.Petunija

petunijaPetunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvjetna krasotica dolazi u mnogo oblika i boja. Cvjeta u bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna. Cvjeta od juna do septembra, a potrebno joj je polusjenovito stanište te propusni, humusni supstrat. Zbog njenih nježnijih cvjetova, pazite da nije previše na vjetru. Petunije njegujte redovitim zalijevanjem te prihranjivanjem gnojivima koja sadrže nizak postotak dušika i više fosfora kako bi biljke obilno cvale. U drugom dijelu ljeta biljke možete porezati na 20 cm od razine tla, dobro ih prihraniti i ponovno će cvasti do jeseni.

4. Maćuhice

MAĆUHICE

Maćuhica je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Prepoznatljiva je po specifičnoj građi cvijeta – peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvjeta. Postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po boji cvijeta koja može biti u svim nijansama od bijele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih postoje i sorte sa cvjetovima u kombinaciji dvije ili više boja. Maćuhice će se uspješno održati na svakoj vrsti tla i temperaturi – bilo da su posađene na sunčanom ili sjenovitom mjestu. Jedino što im smeta su velike vrućine.

5. Begonija

begonija

Begonija je grmolika biljka krhkih, vodenastih izboja, mesnatog lišća i velikog broja cvjetova. Dolazi u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvjetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do polusjenovito stanište. Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens što znači stalnocvatući, potrebno je redovito prihranjivati. Između dva zalijevanja preporučuje se pustiti supstrat da se lagano osuši.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.