5 dobrobiti lubenice – slatke kraljice ljeta

0

Kriška lubenice je vjerovatno mnogima simbol za ljeto jer ništa tako dobro ne osvježava kao ohlađena lubenica. Iako mnogi misle da je lubenica voće, ona je zapravo povrće srodno krastavcu, tikvici i dinji jer spada u istu porodicu poznatu pod nazivom Cucurbitaceae.

No lubenica, koja sadrži čak 92 posto vode, puno je više od običnog ljetnog osvježenja. Naime, u onih preostalih 8 posto krije se obilje nutrijenata i antioksidansa.

Baš kao i paradajz, svoju intenzivnu crvenu boju lubenica može zahvaliti sastojku likopenu. Riječ je o moćnom karotenoidu koji sprječava oštećenja na stanicama koja nastaju djelovanjem slobodnih radikala. Također, lubenica spada među alkalne namirnice, što je još jedna od njenih brojnih prednosti za zdravlje.

5 DOBROBITI LUBENICE

1. Jača srce i pomaže kod hipertenzije    

Lubenica podiže nivo kalija i magnezija u organizmu, čime se normalizira krvni pritisak te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Ovo povrće ima snažna protuupalna svojstva te pridonosi zdravlju i elastičnosti vaših krvnih žila. Zdravom i snažnom srcu pogoduje i likopen, kojim lubenica obiluje.  Istraživanja su pokazala da lubenica brzo podiže imunitet osoba koje su dugo izložene stresu. Također, konzumacijom ove ljetne namirnice koja stimulira imunološki sistem ubrzat ćete oporavak nakon prehlade ili neke druge bolesti.

2. Smanjuje rizik od raka, dijabetesa i Alzheimerove bolesti

Zahvaljujući obilju vitamina C i A, koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, lubenica je vaš saveznik u borbi protiv raka. Likopen iz lubenice dokazano smanjuje rizik od nastanka raka prostate, raka dojke, raka debelog crijeva… Također, lubenica obiluje i specifičnim sastojkom L-citrulinom, koji se u organizmu pretvara u L-arginin. Riječ je o esencijalnoj aminokiselini potrebnoj za regulaciju glukoze i sintezu dušikova oksida. Zahvaljujući tome osobe koje konzumiraju lubenicu imaju snažniji imuni sistem te manji rizik od dijabetesa. Vitamini prisutni u lubenici također smanjuju rizik od pojave artritisa i Alzheimerove bolesti.

3. Topi kilograme te štiti zglobove i mišiće

Želite li i ovoga ljeta sačuvati dobru liniju, konzumirajte lubenicu bilo u obliku smoothieja, deserta ili osvježavajuće voćno-povrtne salate. Naime, osim što obiluje vodom te izvrsno osvježava vaš organizam, lubenica u količini jedne šoljice sadrži svega 46 kalorija, što je čini odličnim odabirom za sve one koji paze na svoju liniju. Pokazalo se i da lubenicu trebaju što češće jesti i sportaši kao pomoć kod bolnih mišića i istegnuća. Zahvaljujući obilju vitamina C, lubenica ubrzava i zacjeljivanje rana i porezotina te ublažava oštećenja zglobova, ligamenata i tetiva, kojima su sportaši često izloženi.

4. Sprečava pojavu bubrežnih kamenaca i gihta

Lubenica djeluje kao pravi diuretik – ona potiče proizvodnju urina te čišćenje cijelog mokraćnog sistema.  Voće i povrće poput lubenice koje obiluje mineralom kalijem uveliko pridonosi detoksikaciji i eliminaciji otpada iz organizma te na taj način sprječava taloženje pijeska i pojavu bubrežnih kamenaca. Zahvaljujući eliminaciji toksina, lubenica smanjuje i rizik od nastanka gihta. Zahvaljujući obilju vode i blagotvornom učinku na probavu, lubenica pomaže i kod proljeva te smanjuje nadutost.

5. Štiti zdravlje očiju te ima anti-age učinak

Redovitom konzumacijom lubenice opskrbit ćete svoj organizam dovoljnom količinom vitamina A i C, koji su pravi saveznici zdravlja vaše kože te imaju anti-age učinak. Također, beta-karoten koji sadrži lubenica štiti vaš vid. Naime, taj oblik vitamina A igra važnu ulogu u sprječavanju pojave makularne degeneracije, koja pogađa sve veći broj starijih osoba i koja u konačnici može dovesti i do sljepoće.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.