3 brzopotezna trika za prepoznavanje zrele i slatke lubenice bez rezanja

0

Lubenica gasi žeđ, a u 100 grama nalazi se samo tridesetak kalorija. Izvrstan je izvor vitamina A i C, kalija te magnezija. Međutim biranje prave lubenice mnogima je pravi problem. Tako vam je za biranje zrele lubenice potrebno malo sreće, i nekoliko trikova. Mi donosimo tri koja će vam sigurno pomoći da kući odnesete pravu lubenicu:

teknis budidaya semangka1. Potražite žućkastu mrlju na površini lubenice

Jeste li primijetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mjesto na kojoj je lubenica ležala na zemlji tokom dozrijevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bijele ili svjetlozelene boje treba izbjegavati jer su ubrane prije nego što su dozrele. Dakle, ne kupujte lubenicu koja nema nikakvu mrlju.

2. Birajte plod bez oštećenja 

Površina lubenice trebala bi biti tamnozelene boje, tvrda na opip, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo truliti, a izbjegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebao biti asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugom.

3. Testirajte težinu lubenice 

Možda vam se teška lubenice ne da nositi iz trgovine kući, ali upravo bi najtežem plodu trebali davati najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.