PITANJE ZA MILION MARAKA: Kako se preziva britanska kraljica Elizabeta II?

0

Kraljica Elizabeta II je toliko poznata sama po sebi, da je nije potrebno oslovljavati prezimenom. No,  kada članovi njene porodice imaju potrebu za prezimenom – na raspolaganju imaju nekoliko mogućnosti.

Do 1917. godine porodica uopće nije koristila svoje prezime. Oslovljavali su se imenom te kućom ili dinastijom kojoj su pripadali. Kao što je npr. dinastija Tudor ili York.

Tada je britanski kralj George V odlučio promijeniti ime svoje kuće iz Saxe-Coburg-Gotha u Windsor, prema jednom od dvoraca u njihovom vlasništvu jer se u jeku prvog svjetskog rata želio riješiti bilo kakve povezanosti sa svojim njemačkim porijeklom.

No pritom nije promijenio samo ime dinastije, već je specificirao da Windsor odsada postaje i službeno prezime kraljevske obitelji.

Nepotrebno prezime

Kada se princeza Elizabeta II udala za Philipa Mountbattena 1947. godine protivno željama dvora, uzela je njegovo prezime. Nakon što je postala kraljica odlučila je dopisati Windsor, kako bi se njihovi potomci mogli razlikovati od ostalih iz kraljevske loze. Ipak, rijetko ko zna da li koristi njezino puno ime: kraljica Elizabeta II  Mountbatten-Windsor.

Prezime Mountbatten-Windsor iskoristila je kraljičina kći, princeza Anne kad se udavala 1973. godine, iako nije bila dužna po britanskim propisima.
kraljica-elizabeta-ii-slavi-90-rodjendan-27da53641895ae35f1333193e6ba9f2f_view_article
S druge strane, tokom služenja vojske princ William i Harry koristili su prezime Wales prema očevoj tituli princa od Walesa. Istom logikom poslužile su se i kćeri princa Andrewa, vojvode od Yorka, te se predstavljale kao Eugenija i Beatrice York.

Članovi kraljevske porodice nisu dužni koristiti prezime, pa najmlađi nasljednici britanske krune – princ George i princeza Charlotte koriste samo svoje ime i titulu.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.