Kako sam napraviti i urediti akvarij?

0

Pitate se kako sami napraviti i urediti akvarij kao prostor u kojem ćete stvoriti uvjete za život riba i vodenog ukrasnog bilja. Za tu namjenu može poslužiti obična boca za kompot, staklena posuda u obliku kugle, boca od 50 litara i slično, međutim bolje je kao akvarij upotrijebiti posude koje su posebno izrađene za tu svrhu, kao npr. kade od stakla, plastike ili pleksiglasa.

Danas se akvarij može kupiti gotov, sa svim uređajima i priključcima koji su potrebni, ali svako ga može i sam sastaviti. Staklo se može spajati i uz pomoć posebnog ljepila namijenjenog za tu svrhu. Kada se staklene stranice i dno akvarija spajaju ugaonim željezom, ono mora biti rezano što tačnije i varena pod pravim uglovima. Između tako izrađenog okvira i priređenog stakla utiskuje se minijum kit. Pošto je staklo utvrđeno, akvarij se napuni vodom i ostavi da stoji oko sedam dana.

Pumpica za zrak

Pumpica za zrak ima dvostruku ulogu. Uz pomoć nje se utjeruju mjehurići zraka u akvarij preko gumene ili plastične cijevi na čijem je kraju kamen koji raspršuje zrak. Na taj je način ribama osigurana dovoljna količina kisika u vodi. Druga funkcija pumpice je da uz pomoć zraka tjera vodu iz filtra u akvarij i tako učestvuje u čišćenju vode.

Filter za vodu

Filter za vodu osigurava da voda u akvariju ostane čista i da je ne treba često mijenjati. Filteri mogu biti raznovrsni, ali se u osnovi dijele na vanjske i unutarnje. Princip svakog filtera jest da kroz njega prolazi voda, prilikom čega se u njemu zadržavaju veće čestice nečistoće i neki proizvodi razgradnje organske tvari. Upravo zbog toga manje su pogodni unutarnji filteri koji se nalaze u samom akvariju pa vodu čiste samo mehanički, dok razgradni proizvodi i dalje ostaju u toj sredini i zagađuju je.

Stakleni poklopac

Stakleni poklopac je jednak veličini dna akvarija, a može biti izrađen i od prozorskog stakla. Njegova je funkcija da spriječava preveliko isparavanje vode iz akvarija, iskakanje ribica i prskanje vode po električnim vodovima i sijalicama.

Rasvjeta

Rasvjeta za akvarij smještena je najčešće iznad akvarija u drvenom ili metalnom poklopcu. Osvjetljenje može biti pomoću običnih ili specijalnih neonskih sijalica za akvarije. Jačinu treba pažljivo odabrati, jer prejako osvjetljenje ubrzava rast zelenih algi, pa će staklo brzo postati neprozirno, dok preslabo pojačava rast smeđih algi, koje također ne djeluju ukrasno.

Grijači i pijesak

Grijač sa termostatom sljedeća je neophodna stvar ako želimo držati toplovodne, tj . tropske ribice. Njega ćemo vrlo lako nabaviti u zoo-centrima. S pomoću malog vijka odredit ćemo željenu temperaturu okoline. Dno akvarija treba prekriti pijeskom koji služi za ukorjenjivanje vodenog bilja. Pogodan je svaki pijesak koji nema krupne kamenčiće. Njega treba ispirati tako dugo dok se ne staloži u sasvim bistroj vodi, a zatim ćemo ga prokuhati. Dovoljno je ako pokriva dno akvarija od oko 7 cm, s tim da je njegova površina lagano nagnuta prema cijevi koja odvodi vodu u filter.

Nakon što ste napravili i redili akvarij, vrijeme je i za postavljanjem ukrasnog bilja i kupovinom ribica.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.