25.11. – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

0

Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine održano je na današnji dan 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će Muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti.

Inače, prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a počelo je u 7 sati 25. novembra, a završilo pred zoru sljedećeg dana.

247 vijećnika iz svih krajeva, društvenih i nacionalnih sredina BiH usvojilo je Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Ovo zasjedanje Bosni i Hercegovini dalo je  novu viziju, ali u svojim historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, a partizanski pokret ponudio je narodima ove zemlje jasnu političku platformu.

(Zdravi portal)

 

Komentari
Podijeli

Comments are closed.