20. novembra slavimo Međunarodni dan dječjih prava

0

Međunarodni dan dječjih prava slavi se 20. novembra svake godine, te definiše neka osnovna dječja prava kao što su pravo preživljavanja, razvojna prava, prava sudjelovanja i prava zaštite od zlostavljanja, izrabljivanja, zanemarivanja, mučenja, otmice i prostitucije.

Djeca se rađaju s temeljnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima.  S obzirom na tjelesnu i psihičku nezrelost nameće se potreba isticanja posebnih prava djeteta na zaštitu koja proizilaze upravo iz te činjenice, što je osnovno polazište Konvencije o pravima djeteta.

Djetetom se smatra svaka osoba do 18. godine! Dan dječjih prava utemeljen je još 1959. godine. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. 11. 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde.

U povodu Međunarodnog dana djeteta Zdravi portal će UTORAK 20. novembar posvetiti isključivo djeci. Tim povodom cijeli dan na portalu ćemo objavljivati tekstove namjenjene roditeljima i djeci, te ćemo zajedno sa našim prijateljima dijeliti mnoštvo poklona.

Pratite nas, saznajte više informacija o pravima djeteta i osvojite poklone za svoje mališane.

Svako dijete ima pravo na ljubav, dom, porodicu, obrazovanje i zaštićeno zdravlje!

Vaš Zdravi portal!

Komentari
Podijeli

Comments are closed.