11 razloga za DA bosiljku

0
Bosiljak je jedna od najpopularnijih i najstarijih začinskih biljaka. U Africi i Aziji koristila se još prije 5000 godina, a Indijci ga smatraju svetom biljkom.

Svoju današnju popularnost uglavnom može zahvaliti talijanskoj kuhinji, odnosno slavnom pestu, koji je omiljen širom  svijeta.

Postoji čak 35 vrsta bosiljka, među kojima je najpoznatiji obični bosiljak. Najljekovitijim se smatra sveti bosiljak ili tulsi, koji ima snažna protuupalna i antibakterijska svojstva. On spada i među adaptogene biljke – pomaže tijelu da se obrani od bolesti te emocionalnog i fizičkog stresa. Osim kao začin koji podiže okus svakog jela, bosiljak je pravi prirodni lijek za razne zdravstvene tegobe, poput prehlade i kašlja, nadutosti, infekcija, glavobolje, PMS-a i bubrežnih kamenaca.

Ljekovita svojstva bosiljka

Oduvijek se vjerovalo u čudesna svojstva bosiljka, a istraživanja to su i potvrdila. Bosiljak sadrži eterična ulja bogata aktivnim tvarima, poput cinamata, citronelola, geraniola i eugenola, koji mu daje poseban miris i okus. Svoju ljekovitost bosiljak može zahvaliti upravo tim sastojcima.

640a07a61d4efb45923eBaš kao što eterična ulja štite samu biljku od štetnika i kukaca, tako djeluju i na naše zdravlje kada ih konzumiramo, štiteći nas od patogenih bakterija i bolesti. Bosiljak, pored ostalog, obiluje vitaminom A, željezom i magnezijem, važnim nutrijentima i antioksidansima, koji potiču cirkulaciju, smanjuju oksidaciju kolesterola te sprečavaju štetno djelovanje slobodnih radikala.

Također, ova biljka sadrži i antocijanine, koji štite organizam od reaktivnih oblika kisika –  glavnih uzročnika pojave raka. Istraživanja su pokazala da bosiljak uravnotežuje razine šećera u krvi, stoga je dobra pomoć i kod dijabetesa. Naime, konzumacijom listova bosiljka usporava se otpuštanje šećera u krv te se smanjuje razina štetnih triglicerida.

Dobrobiti bosiljka:

 1. ima snažno antioksidativno djelovanje
 2. podiže imunitet i štiti od infekcija
 3. usporava starenje
 4. štiti od raka i tumora
 5. smanjuje rizik od dijabetesa
 6. poboljšava probavu
 7. poboljšava zdravlje jetre
 8. štiti zdravlje krvnih žila i srca
 9. djeluje kao prirodni analgetik (smanjuje bolove)
 10. ima učinak antipiretika (snižava temperaturu)
 11. štiti od demencije i drugih moždanih oboljenja
Komentari
Podijeli

Comments are closed.