10 razloga zbog kojih će te svaki dan pojesti makar po jednu mandarinu

0

Mandarine su bogate hranjivim tvarima i vitaminima koji mogu pomoći u prevenciji gripe i viroze, ali i kod ozbiljnijih bolesti poput raka. Evo zašto bismo trebali mandarine uvrstiti u svoj dnevni meni:

1. Prema nekim istraživanjima, mandarine sadrže tvari koje mogu pomoći smanjiti rizik od raka jetre i raka dojke.

2. Antioksidansi prisutni u mandarinama mogu smanjiti nivo lošeg holesterola (LDL) i povećati nivo dobrog (HDL). Mandarine također sadrže vlakna koja čiste arterije od lošeg kolesterola.

3. S obzirom na to da vlakna mandarine čiste krvne žile, one indirektno omogućavaju optimalan protok krvi kroz žile, čime se postiže normalan krvni pritisak.

4. Radi velike količine vlakana, mandarine će nas duže održati sitima, što će automatski spriječiti prejedanje i pretjerani unos kalorija.

5. Mandarine obiluju vitaminom C, koji jača imunitet i štiti nas od sezonskih gripa i viroza.

6. Redovita konzumacija mandarina ili barem njihovog soka čini kožu zdravijom i sjajnijom.

7. Budući da su mandarine bogate vitaminom C, konzumacijom samo jedne mandarine dnevno možemo unijeti 80% potrebnih antioksidansa.

8. Hranjive tvari iz mandarine, pomažu u borbi protiv starenja. Osim oralnim putem, mandarine možete nositi i direktno na lice. dovoljno ih je propasirati i utrljati kao masku koju ćete isprati nakon nekoliko minuta mlakom vodom.

9. Ulje mandarine potiče rast tkiva i novih stanica kože, što pomaže u bržem zacjeljivanju rana.

10. Mandarine su bogate vitaminima B12 i E. Ovi vitamini su izuzetno važni za zdravlje kose, dajući joj sjaj i mekoću.

Komentari
Podijeli

Comments are closed.